Cinema Estrena

Estrena

Bernat Salvà

Fantasies amb Grey

Hollywood fa de tant en tant negoci amb l'erotisme d'alt voltatge. Pel camí es queden molts intents, però quan l'encerta, amb títols com Nou setmanes i mitja (1986) o Instint bàsic (1991), se'n parla durant anys. Amb Cincuenta sombras de Grey estem davant un altre fenomen d'aquest estil? Tot indica que sí. Però de moment només podem especular, perquè la pel·lícula s'estrena arreu del món aquesta setmana i, almenys a casa nostra, la distribuïdora no ha fet cap projecció prèvia per a la premsa. Sorprenentment, les primeres crítiques del film que han arribat dels EUA són elogioses, fet gens habitual en aquest gènere.

Hi ha una diferència substancial entre Cincuenta sombras de Grey i els títols esmentats abans: els cent milions d'exemplars que s'han venut a tot el món de la trilogia de novel·les escrites per E.L. James. L'editora dels llibre en català (Rosa dels Vents) i castellà (Grijalbo), Ana Liarás, explicava a El Punt Avui que un dels secrets de l'èxit és la combinació d'història romàntica i sadomasoquisme, sense traspassar certs límits. “La novel·la romàntica té un públic limitat, i l'eròtica també –reflexionava l'editora–. L'encert d'aquesta trilogia ha estat combinar els dos gèneres d'una manera atractiva, i així arriba al gran públic.” Un gran públic femení, això sí. “Sembla, segons expliquen els sexòlegs –va afegir Liarás–, que en el món que descriu hi ha molt de les fantasies sexuals més comunes entre les dones, s'hi veuen reflectides. Es tracta d'una trilogia escrita per una dona, pensada per a dones, narrada en primera persona per una dona i que reflecteix les fantasies de les dones.”

Amb l'adaptació al cinema s'ha conservat aquesta mirada femenina. Adquirir els drets per fer una adaptació cinematogràfica es va convertir en una mena de subhasta a Hollywood, i E.L. James, pseudònim d'una executiva de la televisió britànica, els va vendre per una fortuna i, tal com va fer J.K. Rowling, es va assegurar el control creatiu: va triar els productors (Michael De Luca i Dana Brunetti, coneguts per La red social), la directora (va escollir la realitzadora Sam Taylor-Johnson) i va donar el vistiplau dels dos actors protagonistes. Ella és Dakota Johnson (Austin, Texas, 1989), amb títols com La red social, Infiltrados en clase i Need for speed; ell és Jamie Dornan (Belfast, Irlanda del Nord, 1982), intèrpret a Maria Antonieta i la sèrie La caza. Cap dels dos era molt conegut, però això, fins i tot abans de l'estrena, ja s'ha acabat.

Cincuenta sombras de Grey narra la tòrrida història d'amor d'Anastasia Steele, una estudiant universitària provinciana, de 21 anys i verge, amb Christian Grey, un multimilionari guapo, elegant, dominant i cultivat. Com si fos una operació de màrqueting ben orquestrada, s'han anat filtrant informacions sobre escenes suposadament molt tòrrides i escandaloses, sobre la qualificació del film per a majors de 18 anys en tal o tal altre lloc, sobre la censura de determinades imatges en alguns països... En resum, l'habitual d'aquest tipus de producte, que sembla més apropiat per a titulars frívols que per ocupar un lloc rellevant en la història del cinema. A partir d'avui, cadascú podrà tenir la seva opinió.

Cincuenta sombras de Grey
Fifty shades of Grey
Direcció: Sam Taylor-Johnson Intèrprets: Jamie Dornan, Dakota Johnson, Max Martini, Eloise Mumford Gènere: Drama eròtic País: EUA, 2015


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cincuenta sombras de Grey

«Cincuenta sombras de Grey»

Gènere: Drama romàntic
Direcció: Sam Taylor Johnson.
Intèrprets: Jamie Dornan, Dakota Johnson, Max Martini, Jennifer Ehle, Eloise Mumford.
Valoració crítica: [eb] [eb] [eb] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’OC·CA: música en llibertat

Cardedeu
Mayte Martín
Cantant

“La maduresa et fa valorar més l’essència de les coses”

Barcelona
La crònica

De qui va aprendre Donald Trump?

literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona