cultura

El Consell declara Bé d'Interés Cultural la Ruta dels Molins de Banyeres de Mariola

La declaració rep la categoria «d'espai etnològic»

El Consell de la Generalitat ha aprovat a través de la publicació al DOCV del 26 de febrer la declaració com a Bé d'Interés Cultural (BIC) de la Ruta del molins paperers de Banyeres de Mariola amb la categoria «d'espai etnològic» en reconèixer el seu valor com «un espai de gran interés cultural, etnogràfic i arquitectònic» per a la seua difusió i coneixement.

La publicació al DOCV constituïa ja el darrer pas per oficialitzar de forma definitiva la declaració BIC després del vist-i-plau anterior del Consell Valencià de Cultura i l'aprovació final pel Consell que va quedar palesa amb la visita oficial que va realitzar la consellera de Cultura Mª José Català a finals del darrer any amb motiu de la col·locació de la primera pedra del que ha de ser el Centre d'Interpretació del riu Vinalopó i de la indústria paperera que s'ubicarà al molí Sol.

Per a realitzar la declaració BIC, el Consell ha tingut en compte «la singularitat del patrimoni cultural de l'aigua», en la que destaca la com a principal característica «la segregació entre els usos del regadiu i els usos mecànics de l'aigua». Així mateix, es ressalta la importància que han tingut les distintes classes de molins en el procés d'industrialització de la població de Banyeres al llarg del temps quan a la ribera del riu Vinalopó hi van aplegar a existir 14 molins «de manera que la reutilització històrica d'un mateix salt d'aigua ha estat emprat per diverses tipologies de molins».

Altres factors que igualment han contribuït a la declaració BIC de la Ruta del Molins han sigut la creació del Museu Valencià del Paper en 1997 en «constituir el punt de partida de l'acció municipal en pro del patrimoni hidràulic», com a l'igual les obres de consolidació del molí l'Ombria, el molí Pont, la restauració de la sèquia i bassa de decantació del molí Sol o la prevista creació del Centre d'Interpretació del riu Vinalopó. Segons s'arreplega al DOCV, aquestes han sigut «unes intervencions destinades al gaudi públic del patrimoni hidràulic amb la creació de la Ruta dels Molins en un entorn quasi intacte, sense degradació biològica, pol·lució o contaminació acústica, a més d'una rica flora i fauna».

Finalment, i de forma immediata, es procedirà a elaborar un Pla Director en què es detallen quines actuacions de rehabilitació són les prioritàries, així com un calendari d'execució o quines administracions han d'intervenir, entre d'altres, constituint un vertader document de treball amb els passos que s'han de seguir a partir d'este moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia