cultura

Catalunya Nord reivindica el seu paper en el procés sobiranista durant la XXVI Nit de Sant Jordi

Més de 200 persones assisteixen a la vetllada literària de Perpinyà durant la qual s'han entregat nou guardons

La Catalunya Nord ha reivindicat el seu paper en el procés sobiranista durant la XXVI Nit de Sant Jordi. La presidenta d'Òmnium Catalunya Nord, Montserrat Biosca-Planes, assegura que “la independència de Catalunya també serà beneficiosa per als catalans del nord”, perquè suposarà més reconeixement per part de l'estat francès. Biosca-Planes, però, tampoc ha volgut passar per alt “el repte” que els suposa la reforma que impulsa l'Elisi i ha instat a defensar el paper de Perpinyà com a “capital d'unió” entre Catalunya i la nova gran regió administrativa francesa amb capital a Tolosa del Llenguadoc.

La presidenta d'Òmnium Catalunya Nord ho recorda cada Nit de Sant Jordi: “Fer un acte amb més de 200 persones i íntegrament en català és un petit miracle”.

La Nit de Sant Jordi és eminentment una vetllada literària. Però el rerefons reivindicatiu sempre hi és. I més en un any marcat per les eleccions al Parlament de Catalunya, que es llegeixen com a plebiscitàries. “Els catalans del sud estan en ple procés sobiranista i Òmnium els dóna tot el suport possible”, ha assegurat Biosca-Planes durant el seu parlament. Per a l'amfitriona de la vetllada, és innegable que “la independència de Catalunya serà també beneficiosa per als catalans del nord”, perquè els reportarà “més respecte, més ajudes i més reconeixement de la llengua” per part de l'estat francès.

Biosca-Planes també ha fet una petició al nou consell departamental dels Pirineus Orientals (escollit recentment). Li ha demanat que no només doni continuïtat a les polítiques per impulsar la presència, l'ensenyament del català i els lligams amb Catalunya, sinó que també hi faci “millores”.

Per últim, la presidenta d'Òmnium Catalunya Nord també s'ha referit a la proposta del cònsol d'Espanya a Perpinyà, que ha reclamat esborrar l'afegitó 'la catalana' que acompanya el nom de la ciutat com a lema turístic, per 'la francesa'. Per a Biosca-Planes, les paraules de Gaudencio Villas suposen clarament “que no entén el fet català”. “Si algun dia tenim un cònsol de Catalunya, estic segura que parlarà d'una altra manera”, ha conclòs.

Una vetllada amb nou premis

Durant la XXVI Nit de Sant Jordi s'han lliurat fins a nou premis -la majoria, literaris- que reconeixen el paper de tots aquells, persones o institucions, que han contribuït a preservar i difondre el català a la Catalunya del Nord.

El Premi Catalunya Nord, de 3.000 euros, ha recaigut en la mestra de La Bressola de Perpinyà Cecília Coralt Badia. El seu assaig recull el seguiment que ha fet durant tres anys a l'educació infantil, per veure com les relacions entre els alumnes contribueixen “al coneixement, a l'ús i a l'estima del català”, ha explicat.

El Premi Ramon Juncosa de Divulgació i Periodisme Transfronterers, que impulsa la Casa de la Generalitat i que està dotat amb 1.200 euros. El guardó ha recaigut en Sebastià Girard i Júlia Taurinyà per un reportatge a Ràdio Arrels.

Els premis literaris s'han completat amb els tres guardons Joves Escriptors (500 euros cadascun) que han distingit els relats fets pels alumnes del primari, escoles i liceus; el premi Francesc Català de Poesia, dotat amb 900 euros, que ha guardonat Àlex Garrido, i el Premi Narrativa per a Infants (200 euros) que s'ha atorgat al barceloní Jordi Ortiz.

Durant la nit, també s'ha desvetllat el nous noms propis del premi Joan Blanca, que atorga l'Ajuntament de Perpinyà. El guardó, que reconeix el compromís en defensa del català i de la seva identitat, aquest 2015 ha tingut dues guanyadores: Joana Serra, que porta la històrica 'Llibreria Catalana', i Jocelyne Joussement, que ha promogut el català des de les institucions. “Si voleu que la llibreria no desaparegui, cal llegir més en català”, ha dit Serra des de l'escenari. Per a ella, haver mantingut viu el negoci després que el seu artífex plegués ara fa tres anys, “és primordial per a la ciutat i la Catalunya del Nord”. Joana Serra també ha dit que, més enllà del reconeixement que suposa rebre el Joan Blanca, cal que l'Ajuntament de Perpinyà “fomenti la lectura i el comerç de proximitat”.

La llista de guardons lliurats durant la XXVI Nit de Sant Jordi es tanca amb el Premi UPE 66 Comarques Nord Catalanes, atorgat per la patronal i que vol encoratjar les relacions transfrontereres. Aquest 2015, el guardó ha recaigut en el president de la Universitat de Perpinyà, Fabrice Lorente, per l'impuls del programa MIRO que promou el turisme transfronterer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA