cultura

Mataró celebra que el 2015 és l'any ‘Bequetero' i en recorda els orígens

Convida la banda de Gaianes que ha vingut durant anys i mostrarà com es balla al País Valencià el que s'ha convertit en l'himne de les Santes

El port es consolida com a escenari de grans concerts

Si aquest any és el 2015 aquest és l'any Bequetero, que s'ha convertit en l'himne oficiós de les Santes quan tothom crida i salta comptant fins a quinze acompanyant els gegants. La comissió que prepara la festa major ha pensat en aquesta coincidència per convidar la Societat Musical Mestre Orts de Gaianes i recordar la seva participació durant molts anys a les Santes per mostrar quins són els orígens d'El Bequetero. La banda oferirà una filada, que és la tradicional desfilada de moros i cristians que té lloc al País Valencià, a càrrec d'Els Bequeteros de Cocentaina. Tots ells acompanyaran els músics de l'Agrupació Musical del Maresme durant el Desvetllament Bellugós, que té lloc el 25 de juliol durant els actes de la Nit Boja.

Aquest és un dels actes més massificats de la festa major, i es complica més si cau en dissabte, perquè es desplaça més gent de fora la ciutat. La comissió de festes ha ampliat l'oferta a la mateixa hora per descongestionar l'acte: la música de Tour 40 per al públic més jove i música dels vuitanta del discjòquei David Oleart, a la plaça Santa Anna. Les Santes, tal com va assenyalar ahir el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, es presenten carregades de música amb 47 propostes durant els onze dies de festa. Per exemple, l'actuació de Sopa de Cabra al parc Central i les de Blaumut, Teràpia de Shock i Els Catarres, al port, que es consolida com un nou escenari per a macroconcerts.

L'oferta infantil no queda enrere, concentrada a l'espai familiar del parc Central, on per tercer any consecutiu es faran les Dissantes. Per millorar la capacitat de públic sí que es canvia de lloc l'actuació de Gospelsons, que retorna al passeig del Callao, on també es farà una nit de rumba. Les Santes tindran com un dels actes centrals la diada castellera del diumenge 24 de juliol.

El drac amb foc i moviment, protagonista del cartell

Expectació com sempre per conèixer l'autor i el cartell de la festa major. El pintor Albert Alís és l'autor del drac en moviment que, envoltat de grocs, taronges i vermells, simbolitza el foc i el dinamisme que es viu aquests dies de festa. El drac, tal com va explicar l'autor, és un dels elements més identificatius de les festes populars i també de Mataró. La comissió d'imatge de les Santes el va escollir per realitzar una de les obres més comentades al llarg de l'any al costat del fotògraf Romuald Gallofré, que serà l'encarregat de captar les imatges per a l'exposició de l'any vinent. Aquest any les imatges que va fer Xènia Sola es podran veure a partir del 4 de juliol, per escalfar motors de la festa. En l'acte de presentació del cartell es va omplir a vessar la sala d'actes de Can Palauet amb els membres que formen part del ple de les Santes.

En el transcurs de la presentació del programa es va apuntar que es mantindran les campanyes per gaudir d'una festa cívica, segura i solidària. Els guanys de la venda de gots de plàstic reutilitzables es destinen un cop més a Càritas i la Creu Roja i els voluntaris per organitzar actes de la festa es poden inscriure al web de les Santes. Es continuaran fent les sessions informatives als instituts per reduir l'excés d'alcohol i les conductes incíviques entre els més joves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles