cultura

Adolescents d'extraradi

‘A cambio de nada', de Daniel Guzmán, es va endur quatre premis a Màlaga

“A mi el cinema m'ha donat una altra oportunitat i un sentit a la vida, explicar històries m'apassiona”, comenta el cineasta madrileny Daniel Guzmán, gran triomfador del recent Festival de Màlaga amb A cambio de nada, que s'estrena avui. “Sóc fill únic, passava molt temps sol, i vaig canalitzar la imaginació cap a una expressió artística que dóna sentit a la meva vida.”Actor i director, Daniel Guzmán va trobar al seu barri, Aluche, un suburbi obrer de l'extraradi de Madrid, la inspiració per escriure i dirigir aquest primer llargmetratge. “La primera idea va ser parlar d'alguna cosa que coneixia, la meva adolescència, és una etapa molt important de la nostra vida, que ens condiciona molt. I també vaig buscar un entorn que conegués, el meu barri.”

El protagonista del film és Darío (Miguel Herrán), un noi de 16 anys que pateix el divorci conflictiu dels pares i s'escapa. El seu amic Luismi (Antonio Bachiller, millor actor secundari a Màlaga); un home que li dóna feina, però l'incita a robar, i una àvia que revèn mobles vells seran la seva nova família.

Al director no li agrada l'etiqueta de cinema social: “S'ha estigmatitzat de manera negativa, perquè sembla que el social és marginal, trist, pobre;
social ve de societat, i la classe mitjana també hi pertany.” Malgrat aquesta història d'un noi al límit del precipici de la delinqüència, Guzmán reivindica que “als barris hi ha llum, color, sentit de l'humor, emocions, desitjos, inquietuds... hi ha vida; el cinema social és vida.”

Els nois protagonistes no paren de mentir, perquè “pertanyen a un país que ha fet de la mentida la seva idiosincràsia, la picardia ve de l'època del Lazarillo de Tormes, i Hernán Cortés va portar la mentida a tot el continent americà; però també utilitzen la mentida com una estratègia de supervivència per no assumir el que està vivint, per substituir la realitat i no haver d'enfrontar-s'hi.”

A cambio de nada va guanyar els premis a millor pel·lícula, director, actor secundari i de la crítica en el Festival de Cinema Espanyol de Màlaga, fa dues setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant