cultura

Mataró es prepara per a unes Santes “infernals” i “reveladores” de secrets

La colla de les Diablesses celebra els 30 anys

Després de dues dècades es fa pública la recepta de la Juliana, la beguda de la celebració per excel·lència

Mataró ja ho té tot a punt per pitjar fort l'accelerador i viure un any més la seva festa major: les Santes. El fet que aquest any actes ja per ells mateixos massius com la Nit boja coincideixin en cap de setmana fa preveure –si el temps hi acompanya– una assistència multitudinària.Una de les efemèrides que se celebren són els 30 anys de les Diablesses. Aquesta colla de foc està genuïnament formada únicament per dones que fan de la pólvora la seva millor aliada. Al seu costat –i també complint tres dècades de vida– hi ha els Tabalers do Maresme, que marquen el ritme de percussió i rebel que sempre ha caracteritzat la colla de les Diablesses. Enguany la festa major també servirà per mostrar al públic un dels secrets més ben guardats: la recepta de la beguda Juliana, que fa 20 anys que se serveix al Ball de Requisits.

Un dels clàssics de la festa per començar a fer boca serà avui a la nit, amb la tradicional cantada d'havaneres al passeig Marítim. Demà es donarà el tret de sortida a la festa de manera oficial, amb la crida a la festa major, on debutarà el nou alcalde de la ciutat, el socialista David Bote. També demà tindrà lloc un dels plats forts per excel·lència de la festa: la Nit boja, amb el Desvetllament bellugós, el correfoc i la Ruixada com a principals reclams. Diumenge hi haurà dos protagonistes indiscutibles juntament amb la diada castellera. Al migdia, les campanes de Santa Maria, que després de la tradicional Barram repicaran durant mitja hora per anunciar que és festa major. Els altres seran els més menuts, ja que durant tota la tarda podran viure l'adaptació de la Nit boja feta a mida per a ells sota el paraigües de la Tarda guillada. El dilluns 27, diada de les patrones de Mataró Juliana i Semproniana, les matinades seran les encarregades de fer llevar els mataronins per anar al tradicional ofici que es farà a la basílica de Santa Maria en honor a les dues màrtirs. La jornada es tancarà amb uns clàssics com el castell de focs i els concerts a la platja. El dimarts 28 visitaran la capital del Maresme els Gegants Moros de Sitges, i el Drac i el Dragalió també tindran companyia per fer el seu Ball de Dracs. Els Requisits i el No N'hi Ha Prou clouran la jornada. Finalment, el dimecres 29 de juliol servirà per acomiadar les figures i poder-les tancar a can Marfà. La tronada de fi de festa, l'Espetec final i l'Albada serviran per acomiadar la festa major.

LA XIFRA

30
anys
fa que les Diablesses, formades exclusivament per dones, es van constituir com a colla de foc, igual que els Tabalers.

LA XIFRA

20
anys
celebra la Juliana, la beguda pròpia de les Santes. Enguany s'ha decidit, per fi, fer pública la recepta d'aquest beuratge.

L'any perfecte per celebrar el Bequetero

Comptar fins a quinze una vegada i una altra durant el ‘Desvetllament bellugós' s'ha convertit al llarg dels temps en una de les tradicions més conegudes de les Santes. Aquest any, aprofitant que és el 2015, s'ha declarat a Mataró l'Any Bequetero. De fet, aquest és el nom de la peça musical que entusiasma milers de mataronins la nit del dia 25, i també durant tot l'any. La peça compleix ara 73 anys i en fa més de 30 que es toca a Mataró. És obra del compositor valencià Gustavo Pascual Falcó i ha suposat un agermanament per sempre més entre la capital del Maresme i el País Valencià. Aquest any, doncs, toca comptar fins a quinze més que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA