cultura

Caldes d'Estrac viatja en el temps per situar-se en el 1713

Aquest cap de setmana, la localitat commemora els fets històrics del Combat de Caldes amb un programa ple d'activitats de caire festiu però emmarcades dins la reivindicació històrica

Caldes d'Estrac va viure uns fets convulsos emmarcats en la guerra de Successió espanyola a Catalunya, el que s'ha anomenat el Combat de Caldes, previ a la caiguda de la ciutat de Barcelona, succeïda l'11 de setembre de 1714. L'estiu de 1713 les tropes borbòniques van atacar la població maresmenca, i després d'un intens i sagnant combat, les forces austriacistes van aconseguir guanyar la batalla. Per tercer any consecutiu Caldes d'Estrac commemora aquests fets històrics. Ho farà aquest cap de setmana.

La inauguració de la festa tindrà lloc avui a les set de la tarda a la Sala Cultural. Tot seguit els assistents podran comparèixer a una conferència històrica sobre la guerra de Successió.

Per demà, diumenge, hi ha previst el gros de les activitats. A les dotze del migdia, a la pèrgola del parc Muntanyà, se celebrarà l'acte institucional i tot seguit, a l'esplanada de Can Muntanyà, es portarà a terme la representació de la batalla a càrrec dels Miquelets. Una escenificació impressionant en què participaran els grups de recreació: regiment d'infanteria de la Diputació General, regiment de fusellers de muntanya Joan Vilar i Ferrer, regiment de Sant Narcís de Girona, regiment de la ciutat de Barcelona i regiment d'hússars hongaresos de Moià. La recreació es tornarà a repetir a les set de la tarda.

Gairebé un centenar de soldats s'enfrontaran en recreació de la batalla, que va representar una victòria de la cavalleria austriacista del general Nebot contra les forces borbòniques. El rector encapçalarà la marxa dels batallons dels Miquelets de Catalunya, els Miquelets de la Ciutat de Barcelona i dels fusellers de muntanya que prendran possessió de la part sud del camp de batalla.

Les escaramusses començaran amb les provocacions de dos grups de fusellers de muntanya, experimentats en la guerra de guerrilla, pels flancs del camp de batalla. Buscaran la resposta del bàndol oponent. L'intercanvi inicial de trets per part dels dos exèrcits, les canonades del bàndol borbònic i fins i tot el llançament de granades pel costat austriacista portaran a l'inevitable xoc en combat cos a cos, amb baionetes i un ampli repertori d'armes blanques.

A més, durant tot el cap de setmana, els visitants podran gaudir d'una fira d'oficis i artesania que omplirà la riera i on es podran veure escenificats oficis com ara el del ferrer, les teixidores i els ceramistes.

D'altra banda, també es farà una instal·lació d'un campament militar de la guerra de Successió a l'esplanada de Can Muntanyà i s'organitzaran activitats per als més petits a la plaça de la Vila: l'anomenat espai d'experimentació i joc lliure. Es tracta d'activitats amb jocs de fusta basats en la construcció i el muntatge d'estructures de manera que els participants treballin la psicomotricitat de manera lúdica.

A més de les activitats esmentades, durant els dos dies a la Sala Cultural s'oferirà l'exposició: Barcelona 1714, Jacques Rigaud: crònica de tinta i pólvora cedida per l'associació Memorial 1714.

Quan les tropes catalanes van derrotar l'exèrcit Borbó

Les tropes catalanes, comandades per Rafael Nebot, van derrotar l'exèrcit Borbó a Caldes d'Estrac. L'11 d'agost de 1713, després de fer tornar les naus a Barcelona, per cert ben carregades de queviures i bestiar, Nebot es va disposar a obrir-se pas cap a Hostalric. Abans va enviar trenta genets del regiment de la Fe, amb el capità Busquets, a temptejar l'actitud de la guarnició borbònica de Mataró. Allí, el mariscal espanyol Gabriel Cano tenia més de tres mil homes, en part molt bona cavalleria francesa. Aquesta va sortir ràpidament perseguint el capità català, que va resultar ferit, i els seus homes.

L'encalç va seguir al terme de Caldes d'Estrac. Nebot va col·locar tres companyies de cavalleria a l'estret passatge litoral i tres més entre les vinyes properes del coll del Pollastre damunt de Caldes. Els francesos van arribar allí en bon nombre i cavalcant en un ampli front. Dels més avançats, 80 soldats jeien per terra com a resultat d'una càrrega arrasadora. La topada per la costa va tenir un gran sabor cavalleresc. Contra deu ferits i quatre morts catalans, els borbònics van perdre 117 homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes