cultura

La mostra internacional de folklore arrenca a Calella

Les actuacions de la quaranta-tresena edició de les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya s'escamparan per diferent punts de la geografia catalana fins al 24 de setembre

A través de les seves danses, els pobles mostren al món la seva identitat. Calella serà el marc, un any més, de l'acte inaugural de les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, la mostra itinerant de música, dansa i cultura d'arreu organitzada per Adifolk, l'Associació per a la Difusió del Folklore. I ho fa l'any en què la ciutat maresmenca ostenta la capitalitat de la sardana. D'aquesta manera, “reforça excepcionalment el compromís de Calella amb la cultura popular i tradicional, en general, i amb la dansa com a eina d'expressió cultural, en particular”, apunta la seva alcaldessa, Montserrat Candini.

Al llarg de les 43 edicions de les JIF Catalunya, hi han participat més de 250 grups d'un total de 76 països i set comunitats autònomes. Els marcs escollits per a les actuacions van des de places públiques fins a pavellons municipals, passant per teatres, casals...

Avui, dijous, al migdia, tindrà lloc la recepció als grups participants a l'ajuntament de Calella, i a les nou del vespre, la cercavila inaugural pels carrers i les places del centre de la ciutat, que acabarà a la fàbrica Llobet i Guri, on es farà l'acte inaugural i es podrà veure un tastet dinàmic de cadascun. A partir d'aquí les actuacions s'escamparan per diferents punts de la geografia catalana fins al 24 de setembre.

Una dotzena de grups provinents de Romania, l'Índia, Itàlia, Estònia, Croàcia, Colòmbia i d'arreu dels Països Catalans mostraran les danses dels seus pobles a diferents espais, places i equipaments culturals de Calella (Maresme), Matadepera (Vallès Occidental), l'Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat), Sant Joan de Vilatorrada i Rajadell (Bages), Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental) i Barcelona (Barcelonès).

Com a novetats, des de l'Adifolk destaquen que les JIF d'enguany seran també la mostra internacional de folklore de la festa major de Barcelona. L'Ajuntament de la capital catalana ha inclòs dins la programació de la Mercè un espai per a les JIF, així com la participació de tots els grups a la cavalcada de la Mercè, que els durà cap a l'espectacle de cloenda del dia 24 de setembre a la plaça Sant Jaume.

Vistosos i de qualitat

Sense perdre el principi de difondre el folklore de pobles llunyans a tots el racons de Catalunya, l'edició d'enguany inclou grups nous i diferents per participar en el festival, sempre tenint present que siguin vistosos i de molta qualitat. Enguany hi participen el Conjunt Folklòric Timisul, de Romania; la formació infantil i juvenil Colombia Canta y Encanta, de Colòmbia; la Societat de cançó i ball folklòric Haanja, d'Estònia; Shrustii Multicultural Centre, de l'Índia; l'Associació Cultural Artüsìn, d'Itàlia, i el conjunt de dansa folklòrica Zagreb-Markovac, de Croàcia. Tots ells, junt amb la colla sardanista Xàldiga, l'acompanyament musical de les cobles Volta al Món i Marinada, i dels esbarts Sabadell Dansaire, Joventut Nostra i Sant Jordi, porten a Catalunya les músiques i danses dels seus països.

Fusió de les cultures i apropament dels pobles

Aquest festival de divulgació folklòrica va néixer l'any 1972, a Barcelona, en el si de l'Esbart Lluís Millet, amb el nom de Jornades Internacionals Folklòriques (JIF), i obrava sota el lema de “Les danses dels pobles pel nostre poble”. Grups folklòrics vinguts d'arreu del món alternaven les seves actuacions amb les dels esbarts.L'any 1979 va néixer una ampliació de les JIF, que va passar a ser JIF-Catalunya, o sigui que el seu camp d'acció abraçava tot el territori català. Es va començar la pràctica actual: els grups actuen per diverses poblacions catalanes, en un ventall amplíssim que ha anat engrandint-se amb el temps, ja que aquelles 13 poblacions del primer any de les JIF-Catalunya 1979 han anat variant en el nombre i especialment en la distribució del territori. Durant els dies que les JIF-Catalunya viatgen pel nostre país, a la gran majoria de les poblacions se celebren altres activitats paral·leles de cultura popular, trobades entre directors i membres d'agrupacions culturals, classes magistrals impartides pels directors dels grups que ens visiten, tallers de danses, etc. que organitzen els mateixos ajuntaments o associacions creant un clima d'intercanvi cultural molt interessant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines

cinema - drama

Hamaguchi signa una faula sobre la natura i el mal

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà