cultura

El BCIN protegeix el Camp dels Ninots de pressió urbanística

Els investigadors del jaciment de Caldes valoren que la declaració del govern en garanteix la conservació

L'Ajuntament treballa en la senyalització d'un recorregut d'explicació de l'espai

Els investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) consideren que el jaciment del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella queda protegit “d'hipotètics futurs creixements urbanístics” amb la declaració de bé cultural d'interès nacional (BCIN) d'aquesta setmana, assegura el codirector del jaciment, Gerard Campeny.

La Generalitat va decidir dimarts que l'espai de Caldes, a tocar d'un centre comercial i els pisos del butà, s'havien de protegir com a BCIN. “És un espai molt ampli, d'uns 250.000 metres quadrats, i no és recòndit. Per això, el BCIN és una manera de garantir la conservació de l'espai per al futur”, indica Campeny.

Recorregut senyalitzat

L'Ajuntament de Caldes està treballant en uns panells de senyalització, que permetran fer un recorregut pel jaciment, que havia estat el cràter d'un volcà i posteriorment s'havia omplert d'aigua fins a formar un llac. “Hi haurà plafons amb reconstrucció dels animals trobats i s'hi podrà fer un recorregut. [El Camp dels Ninots] no és un lloc on es pot contemplar. Cal que t'ho expliquin”, diu Campeny.

Els investigadors de l'Iphes, un ens de la Universitat Rovira i Virgili (URV), destaquen que l'estat de conservació és excel·lent i permet reconstruir l'ecosistema geològic de fa 3,2 milions d'anys, el de l'època del pliocè.

Els mesos de maig i juny els recercadors de la universitat de Tarragona van fer dos sondejos de 113 i 140 metres. La intenció és tornar a fer una campanya a Caldes el maig del 2016. Recentment, l'arqueòleg Eudald Carbonell ha deixat la direcció de l'Iphes i ha estat rellevat per Robert Sala, professor de prehistòria de la URV.

LA FRASE

Que el Camp dels Ninots sigui un BCIN el protegeix d'hipotètics futurs creixements. És a tocar d'uns pisos
Gerard Campeny
iNVESTIGADOR DEL CAMP DELS NINOTS I CODIRECTOR DE L'IPhes

Laboratori per a 25 recercadors abans de l'estiu

Una seixantena de recercadors, format per historiadors, arqueòlegs, biòlegs i geòlegs, integren l'Iphes, que treballa des de fa una dècada a Caldes. Abans de l'estiu del 2016, Campeny explica que haurien d'estar enllestides les obres del centre per a investigadors que l'Ajuntament construeix a l'edifici del castell, a l'antic dispensari. Hi haurà llits per a 25 persones i el projecte, pel qual el consistori ha rebut un ajut de 240.000 euros del govern, serà un espai per a “activitats de docència i per explicar el passat termal del poble i el Camp dels Ninots”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia