cultura

Una peça de Glòria Ortega obre la mostra de 30 anys de la sala Sant Roc de Valls

El Museu de Valls fa un recull de les obres d'art contemporani protagonistes de l'espai de la Capella

La mostra es podrà veure fins a mitjan febrer

Una peça de l'artista de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental) Glòria Ortega presideix el vestíbul del Museu de Valls on ahir es va inaugurar una retrospectiva de 30 anys d'exposicions a la sala Sant Roc de la capital de l'Alt Camp. L'obra d'Ortega va ser, fa 25 anys, la protagonista d'una de les accions d'art contemporani que s'han programat en aquest espai i una donació per al fons del Museu.

Tot i que va néixer a Manlleu (Osona), l'activitat artística de Glòria Ortega s'ha desenvolupat principalment a Sant Pere de Vilamajor, on va construir aquesta obra. Poc després, la seva creació protagonitzada pel fang i el ferro, que es fonen formant formes circulars, es va desenvolupar al Centre d'Art la Rectoria de Sant Pere de Vilamajor, on va coincidir amb un altre artista osonenc que ha tingut el ferro en el centre de la seva obra, com Josep Plandiura. D'aquell taller en van sorgir obres com la porta per al Museu Diocesà de Barcelona.

Ortega, que s'ha format a Nova York i Portugal, és un exemple dels nombrosos creadors que al llarg de 30 anys d'història han deixat petjada a l'espai de la sala Sant Roc bo i desenvolupant una activitat artística encara minoritària. En aquest sentit, amb la mostra del Museu de Valls Capella de Sant Roc. 30 anys d'art contemporani, es vol celebrar la continuïtat de la programació d'aquest espai d'art emergent durant tres dècades en un moment que altres sales destinades a programar mostres d'art contemporani han hagut de tancar.

Capella de Sant Roc. 30 anys d'art contemporani estarà oberta al Museu de Valls fins a mitjan febrer, i recull l'activitat d'aquests 30 anys. Una quarantena de persones van assistir ahir a la presentació d'aquesta selecció de les obres que els artistes han donat al fons del Museu, amb motiu d'haver fet l'exposició a la Capella, i de tots els catàlegs que s'hi han publicat. En l'acte hi va haver els encarregats de comissariar les exposicions dels darrers anys.

La mostra exposa una seixantena de treballs, ocupant tot l'edifici del Museu de Valls. En aquest 30 anys, a Sant Roc s'hi han fet més de 150 exposicions en què han participat gairebé el mateix nombre d'artistes. La inauguració, a més, va coincidir amb una altra mostra a la Capella, del cicle Dèria, de l'artista Ciprian Homorodean, amb el títol Llar dolça llar.

Un projecte nascut d'Anton Gurí

La Capella de Sant Roc va ser un projecte que va començar l'any 1985 Anton Gurí, que aleshores era director de l'Escola d'Art de Valls. Des de llavors, la Capella ha tingut dues etapes clarament diferenciades. La primera, que abasta els primers quinze anys, va ser dirigida per Anton Gurí, amb la dedicació i l'esperit de la programació d'aquest espai tan emblemàtic: la promoció dels artistes joves que es movien en el camp de l'art emergent.

En una segona etapa el Museu de Valls es va responsabilitzar de la programació. Des de l'any 2001 fins al 2006 es va fer directament des del personal del museu i a partir d'aquell any, a través de diversos comissariats. En primer lloc, per la crítica Cèlia del Diego (2006-2008) i posteriorment, per Albert Martínez López-Amor (2008-2010), Joana Hurtado (2011-2013), Jordi Antas (2013-2015), i des d'aquest any, Marina Vives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA