cultura

municipal

restauració

Impuls a la reforma de l'Ateneu de Guissona

L'Ajuntament inverteix 400.000 euros en el projecte, pendent des del 2008

Guissona dóna enguany un impuls a la reforma integral de l'Ateneu destinant 400.000 euros a arranjar-ne part de l'interior i també la façana. L'edifici es va tancar el 2008 per posar en marxa un ambiciós projecte de rehabilitació per a un edifici que destaca en la memòria de generacions de guissonencs. El projecte inicial es manté, i també el pressupost, valorat fa 8 anys en 3,2 milions. Es preveu la conservació dels volums antics, el manteniment del bar i el teatre amb les 400 butaques, la recuperació de la zona de seients del “galliner” i la rehabilitació de la façana. En total, l'actuació comprèn els 925 m² de l'edifici, originalment de tres plantes, que en sumarà una de nova per a allotjar-hi una terrassa.

L'alcalde de Guissona, Xavier Cassoliva, explica: “El 2008, la crisi va aparèixer amb l'Ateneu ja ensorrat per dins. Però des del 2011 hem anat fent-ne fases, també amb ajuts externs, com ara el pla de Zapatero, i l'Ajuntament ja hi ha invertit 1 milió.” L'edifici és la seu social de l'Ateneu, amb qui el consistori ha signat un conveni per repartir-se'n l'ús, com a contrapartida per tirar endavant les obres. “A Guissona fem una mica curt d'espais per a activitats al centre del poble, que és l'indret on els comerciants i les entitats ens diuen que funcionen.” De fet, al nucli antic ara només hi ha el teatre de Cal Eril, de propietat privada. Quan acabi la remodelació, l'Ajuntament en gestionarà e l teatre, la terrassa i una sala d'actes amb capacitat per a 200 persones. L'entitat té unes 300 famílies sòcies. Des del tancament, l'entitat usa una planta de la Fassina per fer-hi activitats, i en el futur gestionarà el bar. Tot i l'impuls que ara s'està donant al projecte, encara no té data d'acabament. “Dependrà dels fons que tinguem. Estem demanant ajuts d'altres administracions per a l'any vinent.”

L'Ateneu va aixecar la seu social el 1923 i, des del 2010, aquest edifici de maons i pedra d'estètica industrial és bé cultural d'interès local. Per construir-lo, es va enderrocar una de les torres de la muralla medieval de Guissona, el portal de Sant Roc. Els guissonencs encara recorden els balls del diumenge a l'anomenada Sala Rosa i, fins als anys 90, el cinema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Arts escèniques

El Festival Z acollirà setze projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz