cultura

Patrimoni

Set pobles ja confien el fons històric a l'Arxiu Comarcal

La fórmula del comodat s'ha fet efectiva a Òrrius, Teià, Sant Vicenç, Santa Susanna, Cabrera, Caldes i Sant Pol

La nova direcció de l'ens continuarà potenciant la relació amb el territori

L'arribada d'una nova direcció a l'Arxiu Comarcal del Maresme ha revolucionat la relació entre aquest ens adscrit al Consell Comarcal del Maresme i els trenta municipis que en formen part. L'arxiver i historiador Alexis Serrano ja va explicar durant la seva presa de possessió que volia intensificar els vincles de treball entre les diferents poblacions i donar tot l'ajut necessari, en especial als pobles petits que tenien pocs recursos, per tal de conservar i divulgar correctament la seva documentació històrica. En aquest sentit, nou mesos després d'haver ocupat el càrrec, set municipis ja han signat un contracte de col·laboració amb l'Arxiu Comarcal pel qual aquest es fa responsable directe dels seus respectius fons i es compromet a fer-ne un tractament adequat que permeti als ciutadans consultar-los en xarxa, gràcies a una digitalització prèvia.

La cessió gratuïta i temporal, explica Serrano, a més, resol l'obligació que tenen els municipis a partir de 10.000 habitants de garantir per llei un servei d'arxiu accessible i de contractar un professional del sector perquè se'n faci càrrec. Però aquest no és el cas de cap d'aquests primers set municipis, que no superen en cap cas els 7.000 habitants, però sí que ha pogut encaminar una conservació adequada de tota la documentació, principalment administrativa, que en molts casos s'havia encaixat i guardat en un magatzem per falta d'espai. Tot i això, Sant Pol de Mar és, segons diu el director de l'Arxiu Comarcal, un cas a part. La petita població sí que disposa d'un servei d'arxiu amb horari limitat, i la cessió que ha fet ha estat del fons històric més antic i de més valor perquè sigui custodiat a la seu de l'Arxiu Comarcal a Mataró. “Ha estat un acte de responsabilitat amb el seu passat i també de gran generositat”, comenta Alexis Serrano, que afegeix com a exemple de les troballes realitzades: “En el fons d'Òrrius s'han trobat plànols de Josep Puig i Cadafalch dels quals es desconeixia l'existència.”

Presentació oficial

La recerca de nous acords al territori es mantindrà, i està previst que el proper 15 de juliol se celebri un acte oficial a la seu de l'Arxiu Comarcal, a l'edifici de Can Palauet, on hi haurà convidats els set alcaldes de les poblacions adherides. El mateix dia també es vol inaugurar la mostra sobre la restauració del pergamí del segle XV sobre la baronia del Maresme, “que posteriorment volem que sigui itinerant pels diferents municipis de la comarca”. Aquest document recull la transcripció real per la qual la llavors vila de Mataró i les parròquies d'Argentona, Vilassar, Premià i Cabrera s'incorporaven al carreratge de Barcelona i els seus habitants assumien els mateixos privilegis que els barcelonins i passaven també a ser considerats ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona