cultura

Jaume Arnella i els romanços centren l'Escola d'Estiu de Glosa

Quaranta inscrits comencen dimarts el curs que clourà dissabte la 14a Trobada de Cantadors

Enric Casasses, Pep Gimeno, Josep Pedrals i Biel Majoral en són professors

Espolla tornarà a ser, un estiu més, l'amfitriona principal d'una sèrie d'actes i esdeveniments que omplen els seus carrers de gloses. Cinc dies intensos de formació que tenen com a clímax la Trobada de Cantadors que coronarà el nou rei o reina de les Nyacres.

Dimarts arrenca una nova edició, la cinquena, de l'Escola d'Estiu, aquest punt de trobada de professors i alumnes vinguts d'arreu dels territoris de parla catalana que posen en comú experiències i coneixements. L'escola, que ofereix itineraris que els alumnes poden escollir segons els seus interessos –es poden decantar per combinar l'aprenentatge de la cançó improvisada amb l'itinerari d'acompanyament musical, amb el de la creació poètica, aprofundir en qüestions més pedagògiques o bé en la part escènica– continua perseguint, segons els organitzadors, l'objectiu que la va fer néixer: crear llaços entre els diferents cantadors i cantadores del territori. De Fraga a Maó i de Salses a Guardamar, un nombre considerable de rimadors ha permès conservar la tradició del cant improvisat.

Els quaranta inscrits –totes les places disponibles– tindran, un any més, un equip de professors que excel·leixen en el ram. Destaquen Jaume Arnella, Albert Casals, Pep Gimeno Botifarra, Mònica Calaf, Marcel Casellas, Cesc Franquesa, Glosadores de la Serra, Rosa M. Llauró Ioia, Mateu Matas Xurí, Mireia Mena, Biel Majoral, Salvador Palomar, Josep Pedrals, Laia Pedrol, Gemma Pla, Maribel Servera, Enric Casasses i Toti Toronell.

Pel que fa l'eix temàtic, aquest any s'han escollit els romanços. Aquesta composició narrativa en vers, en el passat, va ser un mitjà de comunicació de masses. S'utilitzava per escampar notícies i explicar fets, també per explicar narracions imaginàries o adobar fets reals amb tocs de fantasia. I qui millor que Jaume Arnella, referent indiscutible d'aquest gènere musical, per tenir-lo aquests dies a Espolla. membre de Grup de Folk, des del 1987 es va dedicar a cantar romanços populars en l'espectacle titulat Carregat de romanços.

Rei o reina?

A banda de l'Escola d'Estiu, hi ha una sèrie d'activitats complementàries obertes al públic en general. Destaquen els Berenars a mitja tarda, glosats a càrrec dels romancers Jaume Arnella, Biel Majoral i Pep Gimeno Botifarra; la projecció del documental Jaume Arnella, el Joglar, d'Agustí Corominas (5 de juliol, 22.30 h); celebració de la segona nit de ball (6 de juliol, 22.30 h); una vetllada literària amanida per Enric Casasses, Josep Pedrals i Pep Gimeno Botifarra (7 de juliol, 22.30 h); i una glosa de vins, amb tastos de vi d'Espolla (8 de juliol, 22.30 h).

Tot fins acabar, el dissabte 9 de juliol, amb la 14a Trobada de Cantadors. És l'activitat més esperada, en què conflueixen a l'escenari els glosadors i glosadores disposats a disputar-se en combat la corona de Rei o Reina de les Nyacres. El títol és concedit cada any i la coronació cal esperar-la fins a altes hores de la nit. L'expectació és sempre alta i el públic, cada any més nombrós, omple la pista i segueix la disputa amb la màxima atenció.

LA DATA

1990
es publica el disc ‘Carregat de romanços', amb què Jaume Arnella recull romanços populars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia