cultura

‘The end' del Mapa a Pontós

El festival obre avui la 8a i última edició i estrena una pel·lícula col·lectiva en què ha participat tot el poble

El festival Mapa celebra aquest cap de setmana la vuitena i última edició, al poble alt-empordanès de Pontós. “Des de la primera edició hem sabut que no volíem estancar-nos ni casar-nos amb cap fórmula concreta. El festival Mapa arriba aquest any a la seva plenitud en una edició que té com a tema l'objectiu central del nostre treball durant tots aquests anys: el poble”, afirma el col·lectiu Cèl·lula, organitzador del Mapa, en el seu comunicat de comiat, en el qual també afegeix que continuarà treballant “en altres línies de creació, sempre vinculades al site-specific”. De fet, el Mapa és un festival 100% site-specific, perquè les creacions que s'hi presenten estan plenament vinculades al poble de Pontós i als seus veïns, que hi participen activament. “Aquest és, sens dubte, el Mapa més participatiu. Pontós i la seva gent són, més que mai, eix d'anàlisi, mirada i motor d'aquesta última edició i ens sentim molt honorats d'haver compartit aquest projecte amb ells”.

En aquesta última edició, el Mapa proposa una reflexió sobre la relació entre la gent, l'anomenada societat civil, i les estructures de poder, tan qüestionades en aquests temps de crisi econòmica, moviments populars i revolució tecnològica.

Estàs fent una ‘pel·li'

El festival s'obre avui, al Museu de l'Empordà de Figueres (20.30 h), amb la projecció del film Déluge au pays du Baas, del director sirià Omar Amiralay (1944-2011), en un acte coorganitzat amb el cineclub Diòptria i So de Pau. Però la inauguració del Mapa tindrà lloc demà a les 7 de la tarda, al Teatre de Ca n'Oliver de Pontós, on es projectarà un curt de Xavier Manera, antic flequer del poble, i la pel·lícula col·lectiva Hola, estás haciendo una peli, un projecte de Raúl Alaejos, que ha convidat la gent a gravar un plànol del film amb el telèfon mòbil, una videocàmera o una càmera de fotos, i també ha tingut com actors voluntaris persones de totes les edats de Pontós. A continuació, els habitants de Pontós convidaran un espectador a sopar a casa seva, i tot seguit es projectarà Plácido (1961) de Berlanga al mirador del castell (23 h). La nit acabarà amb un concert de grups de la zona.

Dissabte i diumenge, Pontós s'omplirà d'activitats: concerts, recorreguts, conferències, performances, etc. Dissabte, Accidents Polipoètics presentarà Ontologia general. Vints anys d'accidents, al local social i cultural (19.30 h). I diumenge, després de la tradicional paella, el públic podrà veure des del mirador la vida quotidiana de Pontós, en una última “macroacció site-specific”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona