cultura

Balls tradicionals

Seixanta ànimes ‘joteres'

Poble Nou del Delta ha acollit la quarta edició de les jornades formatives de jota i balls populars impulsada per la Casa de la Jota

El campus d'aquest any ha comptat amb oferta per a menors de 12 anys

D'Amposta fins a Osca passant per la Seu d'Urgell, Figueres i Sagunt. Amb participants procedents de llocs tan diversos com aquest s'ha celebrat, al llarg de la setmana passada, la quarta edició del Jotacampus de Terres de l'Ebre, una iniciativa impulsada des de la Casa de la Jota amb l'objectiu de fomentar l'aprenentatge dels balls populars. Com cada any, la proposta s'ha dut a terme a Poble Nou del Delta, localitat que, com va explicar un dels promotors, Arturo Gaya, “sempre es bolca amb l'organització del campus”.

Després de l'acte de cloenda, realitzat dissabte al matí, Gaya va valorar molt positivament l'edició del Jotacampus. “Vam començar fa quatre anys amb una trentena d'assistents i aquest any hem arribat als seixanta, que és la xifra que ens vam marcar com a òptima”, va assenyalar Gaya. El bon balanç de participació sumat al positiu transcurs del campus han provocat que l'organització es mostrés “molt satisfeta” amb la proposta.

A més, cal afegir que el Jotacampus d'aquest any ha ofert una novetat per incloure un ventall més ampli de participants. Es tracta del campus pensat per a la gent menuda, amb participants de menys de 12 anys. “Ho vam plantejar més que res per als veïns de Poble Nou, perquè sempre ens responen molt bé, i també per a aquells que han vingut sempre i que ara tenen fills”, va explicar Gaya. Per atendre aquest nou públic, el Jotacampus ha comptat amb formadors especialitzats en educands més joves. Amb tot, la diferència d'edat entre els assistents no ha estat un problema. Més aviat al contrari. Durant una setmana, petits de menys de 12 anys han conviscut amb els més veterans que es van afegir al projecte, del voltant de 70 anys. De fet, un dels atractius del projecte és que pràcticament tothom s'allotja sempre a Poble Nou, on hi conviu com una família. “Hi ha gent que és de pobles de la vora, com els que vénen d'Amposta, per exemple, però que en lloc de tornar a casa seva una vegada finalitzen les classes, es queden a passar la nit amb tothom”, tal com diu l'organitzador.

S'ha de tenir en compte que el Jotacampus és l'escola d'estiu de referència de la jota i la música d'arrel a Catalunya i que, durant les diferents jornades, no només s'aprèn ball, sinó que també es gaudeix de l'entorn i de l'experiència. Segons va afirmar Gaya, “la gent ve durant l'estiu, en una setmana de vacances i, per tant, no es pot obviar que busca diversió i passar-ho bé”. És així com l'organització preveu entretingudes activitats complementàries cada any. Exemple d'aquesta doble vesant educativa i lúdica és l'excursió en bicicleta que cada any es du a terme després de la cloenda del Jotacampus.

A nivell estrictament de formació, el contingut de la proposta de ball tradicional ha inclòs, com cada any, cursos als matins, tallers a les tardes i una trobada monogràfica que es va celebrar dissabte. En total, els participants han gaudit de més de 180 hores lectives, entre les quals s'han ofert les classes de música i altres activitats relacionades amb l'entorn geogràfic.

Afició d'arreu de l'Estat
Una seixantena de persones de punts tan dispars com Osca, Sagunt o la Seu d'Urgell ha pres part en la quarta edició del Jotacampus de les Terres de l'Ebre. Es tracta de la proposta formativa de referència en balls i música popular a Catalunya i aquest any ha inclòs participants menors de 12 anys. Les jornades combinen l'aprenentatge amb activitats lúdiques i, en aquest sentit, els participants han pogut gaudir de la seva estada en Poble Nou del Delta, com també un recorregut amb bici per la zona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic