Economia

Agricultura

Serret aposta per les llotges per evitar guerres de preus

La Generalitat creu que cal seguir el model del cotització del porcí de Mercolleida, que fixa preus de referència a Europa

La consellera d'Agricultura creu que es tanca un període de pèrdues continuades en la fruita dolça

El Departament d'Agricultura creu que les llotges catalanes poden ser una eina útil per fixar els preus de la producció agroalimentària i així evitar les guerres de preus, sobretot a la baixa, que s'han registrat en els darrers anys en alguns sectors, com en la fruita dolça o en el conill.

La consellera Meritxell Serret, que ahir va comprovar el funcionament de Mercolleida, va qualificar la llotja com un “element fonamental” i va oferir suport i col·laboració per fer que les llotges “cada vegada siguin més referents i més importants a l'hora d'ajudar a projectar els nostres sectors en els mercats”. Segons la consellera, la llotja de Mercolleida funciona molt bé per al sector porcí i ara cal que també sigui útil per al sector del conill, la fruita o el boví. Serret va explicar que “el que tenim fins ara amb el porc també ha de ser útil en altres sectors”, ja que des de la llotja lleidatana es fixen els preus de referència del sector porcí a tot Europa.

Per la seva part, l'alcalde de Lleida i president de la llotja agropequària, Àngel Ros, va afirmar que “Mercolleida és un element econòmic fonamental per a Lleida i per al sistema agroalimentari català”, i hi va afegir que “tenir a Lleida l'element regulador, d'informació de preus i, en alguns sectors, de fixació de preus, com és el porc referent en l'àmbit europeu, és molt important per a la competitivitat d'un dels sectors bàsics de l'economia catalana”.

Mercolleida ha començat nous projectes per fixar les cotitzacions de fruita i, la més recent, per a la carn de conill, en col·laboració amb la llotja de Bellpuig. Però encara estan lluny de ser referents.

D'altra banda, la consellera Serret va manifestar que s'ha tancat “una etapa de pèrdues contínues” al sector de la fruita dolça després que les perspectives de la campanya d'enguany denoten una millora dels preus en relació amb l'anterior. La titular d'Agricultura va explicar, però, que caldrà esperar unes setmanes encara per acabar de confirmar la tendència positiva, ja que en alguns casos els preus seran millors i en altres “potser només una miqueta”. La consellera creu que, superat l'equador de la collita, s'ha pogut constatar aquesta bona tendència en els preus i en els bons resultats de les eines disponibles, com ara l'observatori de preus o els codis de bones pràctiques de la cadena alimentària.

LA FRASE

Que les llotges cada vegada siguin més referents a l'hora de projectar els sectors en els mercats
Meritxell Serret
Consellera d'Agricultura


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona