Economia

Economia

Els musclaires reclamen que s'actuï a les badies per frenar les pèrdues del sector

El sector ha invertit 800.000 euros en la compra de cria de musclos després de la mortalitat de l'estiu

Fepromodel recela del projecte de la Marquesa

Els musclaires del delta de l'Ebre ja han tornat a sembrar la llavor de musclo per garantir la collita de l'estiu que ve, després que l'elevada temperatura de l'aigua del setembre passat provoqués un potent episodi de mortalitat. Segons la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), han hagut de fer una inversió de 800.000 euros per comprar la cria de musclo a Itàlia o l'Estat francès. “No és un episodi esporàdic, sinó que ens trobem sovint en aquesta situació”, ha lamentat el president de Fepromodel, Miquel Carles. Per això, el sector reclama que el govern que actuï a les badies dels Alfacs i el Fangar per garantir la qualitat de l'aigua i la producció aqüícola. “Fa temps que tenen els projectes sobre la taula però no es posen en marxa. És l'únic delta on no s'ha fet cap acció per la seua conservació”, ha dit Carles.

Els projectes que els musclaires reclamen que s'executen consisteixen en l'obertura de la bocana del Fangar, que any rere any es va tancant, la qual cosa evita la circulació d'aigua. En el cas dels Alfacs, el sector aqüícola planteja la construcció d'un canal a l'istme del Trabucador, que comunique el mar obert amb l'interior de la badia els mesos d'estiu. Les accions s'haurien de complementar amb l'aportació d'aigua dolça durant els mesos d'hivern per tal de facilitar el creixement de la producció. “Aquesta actuació tindria un cost d'un milió i mig d'euros i, a més dels productors de musclos, també se'n beneficiarien altres sectors”, ha manifestat Carles.

Pel que fa a la prova pilot que el govern ha anunciat que es durà a terme a la zona de la Marquesa per frenar la regressió del Delta, Fepromodel no ho acaba de veure clar. “Ens hem assabentat d'aquesta actuació a través dels mitjans de comunicació, s'hauria de comptar més amb la gent del territori i consensuar els projectes, no sigui que passe com en el cas dels filtres verds”, ha assenyalat el president de Fepromodel. El projecte de la Marquesa preveu abocar sediments durant quatre anys en 300 metres de platja i es compararà aquesta actuació amb un tram veí on no es farà cap aportació de sorra. Si el sistema dóna un resultat positiu es posarà en pràctica en altres zones del Delta.

LA FRASE

És l'únic Delta on no s'ha fet cap actuació per conservar-lo, calen accions per regenerar les badies
Miguel Carles
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ DE MOL·LUSCOS DE L'eBRE

Un episodi que es repeteix periòdicament

La badia dels Alfacs va perdre el 100% de la cria de musclos al setembre passat, i al Fangar les pèrdues registrades van ser del 50%. L'episodi de mortalitat no va afectar la collita perquè els productors ja havien extret tots els musclos de les cordes, però la pèrdua de la cria els condiciona la campanya de l'any que ve. Durant les dues primeres setmanes de setembre la temperatura de l'aigua de les badies del Delta va superar els 28 graus centígrads, un fet que no havia passat mai en aquestes dates, però sí que es repeteix en certa periodicitat a l'agost. Aquest problema frena els projectes de creixement dels aqüicultors, que fa temps que tenen damunt la taula introduir el cultiu de cloïssa a la sorra de les badies, i se'n podrien fer fins a 20.000 tones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia