Economia

Entitats del Bages demanen una pròrroga pel Cogulló

Promineria reuneix més de dues-centes persones en un acte de suport a la continuïtat de l'activitat a la comarca del Bages

La CUP de Sallent planteja expropiar Iberpotash i fer-la pública per assegurar la feina i protegir el medi

Uns dos-cents representants de sectors econòmics del Bages van mostrar dijous a la nit en un acte convocat per Promineria el seu suport “a ICL i a les diferents administracions en la recerca de solucions viables que permetin garantir la continuïtat de l'activitat minera i industrial a la Catalunya Central”.

L'associació, que aplega els principals proveïdors de la mineria i entitats vinculades a l'activitat econòmica, va defensar “un ús parcial i provisional del dipòsit salí del Cogulló –més enllà del 30 de juny–, mentre no finalitzin les obres de construcció de la rampa i sigui possible el trasllat ordenat de tota l'activitat a Súria”, que hauria d'anar acompanyat d'altres “solucions que siguin viables tant tècnicament com econòmicament”.

Esteve Pintó, president de Promineria, va declarar: “Per primera vegada s'estan fent les coses bé i ara, després de 90 anys, per un període transitori de 20 mesos, no podem posar en risc un projecte que pot garantir l'activitat econòmica a la comarca per a les pròximes dècades.”

Entre les entitats que hi van donar suport, hi figura Ampans, el Bàsquet Manresa, la Cambra de Comerç, el CE Sallent, el CN Sallent, Cetic, el Col·legi de Mines, el CTM, la FUB i la UPC-Epsem, entre d'altres.

Culpen l'empresa

En una visió totalment contraposada, la CUP de Sallent culpa directament Iberpotash. La formació va dir que dona total suport als treballadors però troba “indignant” que “tres mesos abans de la data límit l'empresa encara no hagi donat cap solució”.

Beneficis milionaris

També va recordar que, la data del 30 de juny, la va posar “la mateixa empresa fa més de dos anys” i que Iberpotash ha acumulat des del 2007 “beneficis de 429 milions d'euros” que, va dir, “no han revertit en el territori”.

Per això i “per l'amenaça d'acomiadar treballadors”, va opinar que cal expropiar de manera forçosa l'empresa perquè passi a ser de titularitat pública, un fet que, va dir, permetria “assegurar els llocs de treball i millorar les condicions laborals”, així com més benefici per al medi ambient.

Aturada parcial per la mort d'un camioner

La mina de Súria està aturada de manera parcial en senyal de dol per la mort, dijous, d'un manresà que fa tres setmanes va tenir un accident amb un dels camions que transporta el mineral fins a la planta de Súria. Es tracta d'un treballador subcontractat. Avui serà enterrat i l'aturada parcial s'acabarà. Arran de la mort del treballador, però, els comitès d'Iberpotash han desconvocat la marxa que tenien previst fer avui per reclamar solucions clares a empresa i administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia