Un 96% de la plantilla de Lear vota a favor del preacord

Els sindicats reclamen al govern la creació d'ocupació

Dels 515 treballadors de la planta de Lear a Roquetes, van exercir el dret a vot un total de 484 (un 93% de la plantilla), dels quals 465 ho van fer a favor del preacord, 16 en contra i 3 en blanc. El preacord que els sindicats van signar la matinada de dijous amb l'empresa estava condicionat al suport de la plantilla a la proposta, un suport que ahir es va manifestar de manera majoritària. Així, el comitè d'empresa notificarà al Departament de Treball el resultat de la votació i la conselleria aprovarà l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que suposarà el tancament de la fàbrica després de més de 30 anys d'activitat. Tot i que la major part dels treballadors es quedaran a l'atur al gener, la planta mantindrà l'activitat fins al 30 d'abril. Els sindicats crearan una comissió de seguiment per vigilar l'aplicació de les condicions pactades amb l'empresa. Pel que fa als treballadors majors de 55 anys, podran decidir de manera voluntària si accepten el pla de prejubilació o la indemnització.

Tot i que el cas de Lear ja s'ha tancat, els sindicats alerten que la lluita per la industrialització de les Terres de l'Ebre encara no ho ha fet. «Si algú es pensa que una vegada acabat això de Lear s'ha acabat la pel·lícula, va molt equivocat», va manifestar el secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó. En aquest sentit, els sindicats reclamen que comence a treballar de manera seriosa la comissió per la industrialització a les Terres de l'Ebre, que no s'ha tornat a trobar després de la reunió que es va fer a mitjan novembre a Barcelona amb el conseller Huguet. «Si el govern no posa propostes sobre la taula es tornaran a fer mobilitzacions al territori», va advertir el secretari general de la UGT a l'Ebre, Wifredo Miró. Sindicats i patronal reclamen al govern que es prioritzen infraestructures com el desdoblament de l'eix de l'Ebre i s'implanten empreses que faciliten la recol·locació dels treballadors que durant els darrers mesos s'han quedat a l'atur.

Territori «molt desatès»

Els habitants de les Terres de l'Ebre han fet la «feina ben feta», tot i el dèficit de polítiques públiques que han patit aquestes comarques, segons Germà Bel, catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona. Bel, en declaracions a l'ACN, afegeix que tot i aquesta desatenció, s'ha teixit una indústria al «mateix nivell» que altres territoris. Bel admet que el tancament de Lear serà dolorós però diu que no canviarà el perfil econòmic de l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.