Els conreadors d'arbres de Nadal preveuen acumular una davallada del 50% de les vendes en dos anys

Per fer front a aquesta situació ajustaran els preus, entre els 12 i els 22 euros

Els cultivadors d'arbres de Nadal de les comarques gironines han de fer front a dues crisis. Primer, la crisi econòmica que afecta tots els sectors econòmics i, segon, la provocada pels canvis estètics i d'hàbits de la societat. I és que l'arbre de Nadal està començant a deixar de ser un dels ornaments nadalencs importants. Ho corrobora un portaveu de Cultius Miralpeix Bosch, de Sant Hilari. Ara hi ha arbres de materials plàstics i, sobretot, un inventari d'ornaments nadalencs inacabable. A tot això, cal afegir-hi la competència en el propi sector. Segons el mateix portaveu, a Sant Hilari Sacalm solament hi havia quatre cultivadors d'arbres de Nadal i, en canvi, ara són vint-i-cinc.

Tot plegat contribueix a fer que el sector acumuli la davallada del 20% de l'any passat i la prevista del 30% d'aquest any. En números rodons, els conreadors han passat de vendre un milió d'arbres el 2007 a 800.000 l'any passat i als 500.000 que es vendran aquest any. És a dir, que en dos anys hauran acumulat una reducció del 50% de les vendes. Un exemple extrem és la producció d'arbres de Nadal a Sant Hilari Sacalm, on en només vuit anys s'ha passat de la venda d'entre 40.000 i 50.000 exemplars a només 4.500. Aquesta davallada que registren les comarques gironines, i per extensió tot el país, no es produeix al nord d'Europa, on els arbres nadalencs són un mercat que creix.

Això no obstant, les xifres d'aquest any són encara estimacions, i com que pel fenomen de la crisi les vendes es fan més tard, encara esperen que en l'últim moment s'animin. Sigui com sigui, els preus dels arbres de Nadal aniran entre els 15 o 16 euros, si fan a l'entorn d'un metre i mig d'alçada, i els 22 euros, si tenen entre un metre i mig i un metre setanta-cinc. Es tracta en tots els casos de preus d'arbres sense arrel. Els arbres vius es vendran a uns 60 euros.

Fira d'Espinelves

Malgrat la crisi, els organitzadors de la Fira de l'Avet d'Espinelves espera rebre enguany més de 50.000 visitants, alguns menys dels fins a 80.000 que havia rebut en les seves millors edicions, però una xifra gens menyspreable, segons l'organització. El president del patronat de la fira, Jordi Geli, reconeix que el sector passa un moment crític perquè «la gent es decanta cada vegada més pel plàstic i defuig de comprar arbres naturals»; i és que l'avet de plàstic no embruta i es pot guardar d'un any a un altre. Amb tot, el poble i la fira d'Espinelves, a Osona, es confirmen com a marca de referència de nivell a Catalunya, perquè tots els avets que s'hi venen provenen de vivers del Montseny. Espinelves esdevé en aquestes dates el centre de Catalunya pel que fa a la producció i venda d'arbres de Nadal, on s'exposen les diferents varietats d'avets que es conreen al Montseny, sobretot l'avet masjoanis i la pícea excelsa.

La Generalitat promou el consum dels productes agroalimentaris catalans

La Generalitat ha posat en marxa la campanya de promoció dels productes catalans de qualitat amb el lema Aquest Nadal, tasta Catalunya, a la qual es pot accedir des de la mateixa plana web del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa. Hi ha una icona expressa per a l'apartat anomenat la gastroteca.cat. Es tracta de productes agroalimentaris locals de qualitat. A la plana d'inici de la gastroteca.cat es palesa que al país hi ha la tradició, per Nadal, que empreses, entitats, entre els amics i familiars s'obsequiï amb lots en què predominen els productes alimentaris. Per això, la gastroteca.cat és un portal que aplega la informació d'establiments que ofereixen lots amb productes de qualitat del país. La informació es pot cercar de diverses maneres. Hi apareix un mapa del país en què prement sobre cada comarca surt una llista de les empreses, les seves senyes, els seus productes i on es poden comprar. La gastroteca.cat també ofereix una descripció dels principals productes, receptes, rutes, una agenda amb actes i fires relacionades amb els productes agroalimentaris de qualitat i una llista molt àmplia dels establiments on es poden adquirir, o simplement tastar, cadascun dels productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions d’euros

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona