Economia

Els accionistes dels dos bancs liquidats a Itàlia perdran les inversions

Els actius i passius ‘sans’ de Banca Popolari di Vicenza i de Veneto Banca han passat a ser d’Intesa Sanpaolo

Els estalviadors no tindran perjudici

Els accionistes de Banca Popolare di Vicenza (BpVi) i de Veneto Banca seran els més perjudicats per la liquidació, ja que perdran la seva inversió en les dues entitats italianes, que ara passen a dependre d’Intesa Sanpaolo.

El Ministeri d’Economia italià, que ahir encara no havia publicat els detalls del decret, va procedir formalment a “la liquidació ordenada” d’aquests dos bancs i el Banc d’Itàlia va informar que ja ha establert els respectius òrgans liquidadors.

Ja han estat cedits els actius i passius sans dels bancs venecians a Intesa Sanpaolo, i els seus béns deteriorats, com els crèdits morosos, “seran successivament transferits a una societat de participació pública”, va detallar el banc central d’aquell país. Segons el Banc d’Itàlia, aquesta intervenció de l’Estat “assegura la tutela de tots els estalviadors i dels tenidors de deute sènior”, coberts per complet i gestionats ara per Intesa Sanpaolo. Però, paral·lelament, seran els accionistes i els propietaris de bons subordinats els qui perdran les seves inversions. “Tots els accionistes són posats a zero (...), perden tot el que han invertit perquè les banques han estat liquidades i ja no existeixen”, va explicar el consultor de l’Associació per als Drets dels Usuaris i Consumidors (ADUC), Alessandro Pedone. A part, el portaveu d’Accionistes Associats de la BpVi, Francesco Celotto, va explicar que les accions “ja no valen res” i que els afectats per l’anul·lació del valor de les accions seran 88.000 accionistes de Veneto Banca i 125.000 de BpVi. Celotto va subratllar, però, que el capital “valia molt poc”, 10 cèntims d’euro per acció. “La crisi ve de lluny, de fa deu anys, però les accions van començar a perdre valor oficialment fa dos o tres anys”, va assenyalar el portaveu, que hi va afegir que els bancs arrosseguen 20.000 milions d’euros en crèdits no retornats.

Intervenció

D’altra banda, els mitjans avancen que l’Estat també ha de cobrir els petits inversors tenidors de deute subordinat, reemborsant el 80% de les seves pèrdues, mentre que Intesa Sanpaolo s’ha compromès a assumir el 20% restant. Per això, l’Estat italià mobilitzarà uns 17.000 milions d’euros, dels quals 4.785.000 es destinaran a Intesa Sanpaolo perquè mantingui la capitalització i reforci el seu patrimoni després de l’adquisició de la part sana dels bancs.

Segons la normativa

La Comissió Europea va defensar ahir que les mesures adoptades pel govern italià per liquidar aquestes dues entitats estan “totalment en línia” amb la normativa comunitària, malgrat que els contribuents hauran de participar en el rescat. També va assegurar que les mesures no representen una ajuda a Intesa Sanpaolo, perquè aquesta entitat va ser seleccionada en un procés de venda obert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Cercle d’Economia insta els partits a “sortir del seu bloc” per assolir acords

barcelona
FIGUERES

Tramiten més llicències d’obra major en 5 mesos de 2024 que en tot 2023

FIGUERES

Maneres d’abordar el fracàs

Conseller d'empresaris, expert en lideratge, jove líder europeu (2013-2014) i ambaixador empresarial de Catalunya (2012-2015)

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat