Economia

Pagesia

Els arrossaires comencen una de les pitjors collites al Delta

La sega s’ha avançat deu dies per les elevades temperatures de l’estiu, que han fet proliferar la ‘Pyricularia’ i davallar la producció

El sector no preveu una pujada del preu que compense la reducció de producció

L’impacte del canvi climàtic també preocupa els productors

Les elevades temperatures del mes d’agost han accelerat la maduració de l’arròs i la collita d’aquest cereal s’ha avançat uns deu dies, segons el sector arrossaire del delta de l’Ebre. Una campanya que arrenca marcada per l’atac del fong Pyricularia a l’espiga de l’arròs i que provocarà una important caiguda de la producció. “Ha estat una campanya atípica. Des del 2003 que no es produïen uns atacs tan virulents”, ha explicat el president de la cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre, Jordi Casanova. Unes pèrdues que, segons el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP), seran d’entre el 20 i el 50% de mitjana i que el Departament d’Agricultura ha anunciat que quantificarà a final de la sega, per tal que els municipis que registren pèrdues superiors al 30% puguin demanar una reducció dels mòduls de l’IRPF.

La Pyricularia no afecta igual totes les varietats d’arròs; n’hi ha que són més resistents i també hi influeix el grau de maduració de la planta en el moment de rebre l’atac del fong. En aquest sentit, el bomba és una de les varietats més sensibles i una de les primerenques. I si habitualment el rendiment d’aquest tipus d’arròs és d’entre 700 i 800 quilos per jornal, aquesta campanya se situa entre 200 i 300 quilos per jornal. “Hi haurà una caiguda molt significativa de l’arròs bomba. Per posar un exemple, una finca de 220 jornals només ha produït 33.000 quilos d’arròs. Amb això no es cobreixen despeses”, ha manifestat el responsable de sector agrari d’UP, Rafel Verdiell. Ara, els arrossaires estan pendents de com afecta a la resta de varietats, que just aquests dies es comencen a segar. A més de la valoració de danys per municipis, UP destaca que també es podran acollir a la reducció de mòduls de l’IRPF aquells productors que hagin registrat pèrdues superiors al 30%.

Preu estabilitzat

La caiguda de producció d’arròs al Delta, que els últims anys ha estat de 129 milions de quilos, no es compensarà amb una pujada del preu, que es mantindrà estable, segons els productors. “La globalització determina el preu de l’arròs, no hi influeix que hi hagi més o menys producció al Delta”, ha dit Casanova. L’any passat, el preu es va situar en 290 euros per tona.

També el canvi climàtic preocupa el sector arrossaire. Hi ha estudis científics que asseguren que la producció d’arròs caurà un 10% els pròxims anys per l’impacte del canvi climàtic. “Fem arròs perquè posem una làmina d’aigua dolça als camps; la capa freàtica és cada vegada més amunt”, ha apuntat Verdiell. En aquest sentit, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) assaja la tolerància a la sal de diferents varietats d’arròs, tant en terrenys argilosos com en d’altres d’arenosos.

D’altra banda, el servei de protecció de la natura de la Guàrdia Civil ha detectat la venda de productes fitosanitaris fraudulents que han generat greus danys en arrossars del delta de l’Ebre. Els agents han pres declaració, com a investigat, a un home de 37 anys i veí d’un municipi de Conca, per haver venut els productes a distribuïdors ebrencs. L’investigat venia productes que s’utilitzen per al cultiu de cereal però que estan catalogats com a tòxics per a organismes aquàtics.

LA FRASE

Comencem una collita d’arròs atípica i que serà molt fluixa quant a producció.
Jordi Casanova
PRESIDENT D’ARROSSAIRES DEL DELTA

LA XIFRA

129
milions
de quilos d’arròs es van produir al delta de l’Ebre l’any passat, un volum que enguany es reduirà.

Actuacions contra la plaga del cargol poma

Una vegada finalitze la sega de l’arròs, a principi d’octubre, els productors i el Departament d’Agricultura pactaran les actuacions per emprendre aquesta tardor contra la plaga del cargol poma. Unes actuacions que tenen un pressupost anual d’1 milió d’euros. “Fanguejar, abocar aigua salada als desaigües, tractaments amb saponina i assecar els camps són algunes de les mesures que es duran a terme”, ha avançat el responsable de sectors agraris d’UP. També es continuarà treballant en la lluita biològica contra el mol·lusc invasor, que resultaria l’única mesura efectiva per combatre el cargol poma al marge esquerre del Delta, on s’escampa per 6.000 hectàrees d’arrossar. I mentre té lloc la sega de l’arròs, tota la maquinària agrícola que passa del marge esquerre al dret s’ha de netejar als punts habilitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona