Economia

Manresa i Sant Fruitós inicien l’autogestió de l’Agulla

La idea és crear una sola àrea perquè les empreses tributin al parc i no al municipi on estan ubicades

El projecte pretén llimar les aspreses entre els ajuntaments sorgides arran de la iniciativa privada per construir-hi un hotel

Els ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós de Bages han iniciat tràmits per convertir el parc de l’Agulla en un òrgan autogestionat. La idea és crear una sola àrea perquè les empreses paguin els impostos al parc i no al municipi concret on estan ubicades, com passa ara. Aquesta és la proposta que l’alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, ha posat sobre la taula durant les reunions per confeccionar el futur pla d’ordenació urbanístic del parc, el document que ha de definir els usos i els equipaments que pot acollir la zona. Els dos ajuntaments inicien, així, un camí que pretén llimar les aspreses que van sorgir arran del projecte d’un promotor privat de fer un hotel dins el parc, en terme santfruitosenc.

Batanés reconeix que la idea sorgeix després del frustrat projecte de l’hotel. El promotor va presentar el projecte a l’Ajuntament de Sant Fruitós, que va acceptar el tràmit perquè els “va semblar un bon projecte, però Manresa ho va veure d’una altra manera”. Finalment “Urbanisme va determinar que no es podia fer, ja que la decisió depenia d’ells, i no dels ajuntaments”, però “aquesta experiència, més enllà de qui guanyés”, va evidenciar que no podien “anar així”. Per això, s’han “assegut per marcar clarament què es pot fer, què no es pot fer, les mides que han de tenir els projectes i tot plegat”.

En aquestes trobades, Batanés va posar sobre la taula “una condició que tothom va veure clara: que el consorci ha de ser autogestionat”. “Això vol dir que els diners han de sortir dels mateixos impostos que generen les activitats que es fan dins l’àmbit del parc.” Segons ha explicat, ara, el consorci s’alimenta dels diners que hi posen els dos municipis: un euro per cada habitant i any. Així, Sant Fruitós hi aboca uns 8.500 euros i Manresa, uns 74.000. En el seu global, però, és un volum de diners que no dona per fer grans apostes. Un exemple serien els camins que aquest setembre es va anunciar que s’arranjarien per un valor de 160.000 euros.

En aquesta línia, l’alcalde argumenta: “Si fem un pla director que ho endreci tot, el que no podem fer és estar decidint constantment si un projecte es fa a Manresa o a Sant Fruitós; i que si es fa a Sant Fruitós cobri els impostos l’Ajuntament de Sant Fruitós i si es fa dos metres més avall els cobri el de Manresa, perquè ja hi tornaríem a ser.” Ara, el sistema que es proposa és que “es faci on es faci, els impostos els cobrarà el consorci i tots aquests diners serviran per invertir en el mateix parc”. Per tant, hi afegeix, no només fan “un pla urbanístic, que ja és important”, sinó que, a més, es crearà una única àrea consorciada a l’estil del que ja es va fer, per exemple, a Salou i Vila-seca amb Port Aventura.

LA DATA

02.2007
Els ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós van constituir el Consorci Urbanístic de l’Agulla.

LA XIFRA

160.000
euros es destinaran a millorar el camí del Grau i fer que sigui practicable a peu, en bicicleta i en cotxe.

Sumaran el Parc Tecnològic

Una altra de les novetats serà que, en el moment que es tanqui l’acord, el Parc Tecnològic passarà a tributar també al parc de l’Agulla. Fins ara, pagava a Manresa, tot i ser en terrenys de l’Agulla, una “anomalia –diu Batanés– que ara també es resoldrà”. També passaran a tributar al parc l’Edifici Impuls, el CTM i els terrenys nous de Tous, tot i que la fàbrica de la firma joiera manresana no hi entrarà perquè queda fora de l’àmbit de l’Agulla. Recordem que aquest equipament, el Parc Tecnològic, també va ser en l’espiral del conflicte quan l’Ajuntament de Sant Fruitós va denunciar el de Manresa per l’ampliació d’usos del polígon aprovada pel consistori manresà. L’ens fruitosenc va portar el cas als jutjats després d’esgotar la via administrativa. Ara, preguntat per si la tensa relació que es va viure entre els dos ajuntaments s’ha refredat, l’alcalde de Sant Fruitós ha explicat que, per ell, les aspreses van ser “més mediàtiques que reals”. I hi ha afegit: “Una cosa és que no ens posem d’acord i una altra que ens discutim. Mai ens hem discutit amb l’Ajuntament de Manresa i mai hem deixat de seure en una taula, tot i que hi ha hagut temes en què hem estat als antípodes.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona