Economia

Turisme

57.000 creueristes faran escala a Palamós i Roses aquest any

Ports de la Generalitat preveu una campanya històrica a les dues destinacions, també pel que fa al nombre d’escales

Els mesos de més activitat són maig, juny i octubre

L’activitat creuerista als ports de Palamós i Roses viurà aquest 2018, si es compleixen les previsions, una temporada històrica per a la Costa Brava. Per primer cop, entre les dues destinacions, se superarà la seixantena d’escales de vaixells de creuer: seran 62, amb una estimació de 57.000 passatgers, que, segons les mitjanes de despesa per càpita, generarien un negoci de prop de quatre milions al territori.

L’increment global del nombre de passatgers se situa en un 26%, encara que per volum total les dades més destacades fan referència al port de Palamós, on la temporada s’estira en el calendari des del diumenge de la setmana vinent, 4 de març, amb l’escala del Saga Sapphire, fins al divendres 7 de desembre, quan hi ha prevista l’última escala, del vaixell Star Breeze. Si l’any passat la destinació palamosina va aconseguir superar la doble barrera de la quarantena –amb 42 escales i vorejant els 43 milers de creueristes–, enguany el balanç ja mira cap a la cinquantena –49 escales i 47,5 milers de passatgers previstos–, amb una temporada que serà més llarga que mai.

Desestacionalització

En aquest sentit, malgrat que la temporada estarà repartida entre la primavera i finals de tardor, el calendari ha aconseguit defugir la concentració de l’activitat en els mesos de temporada alta convencional del turisme hoteler i terrestre, el juliol i l’agost, i reparteix els períodes amb més escales entre els caps de setmana dels mesos alternatius.

A Palamós, els mesos de més afluència creuerista seran el maig, amb onze escales, i l’octubre i el juny, amb vuit escales cadascun, períodes en què el desembarcament de centenars de creueristes, lluny de generar massificació en comerços i restaurants, és més benvingut pels empresaris. Per la seva banda, a Roses, l’inici de la temporada de creuers s’endarrerirà fins al diumenge 6 de maig, amb l’escala del vaixell Saga Pearl II, i s’allargarà sis mesos, fins al 24 d’octubre. Aquest últim mes, ja en plena tardor, serà el de més afluència al port alt-empordanès –amb quatre escales–, seguit del juliol i el setembre, amb tres cadascun.

La temporada al port rosinc també preveu esmicolar tots els registres i multiplicar per quatre el nombre de passatgers –fins als 9.500– i per tres el nombre d’escales –tretze de previstes– respecte a l’any passat. El president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, va destacar l’estrena de dues companyies nord-americanes de luxe, Crystal Cruises i Oceania Cruises, amb un predomini d’escales de vaixells d’aquest segment (57% del total). A Palamós també estrenen la línia de creuers de luxe amb la companyia Viking Ocean Cruises i aquest cop han aconseguit equilibrar el volum d’escales de vaixells del segment estàndard (51%), amb alta capacitat i més de 1.200 passatgers per vaixell, amb el de naus de companyies de luxe, amb menys d’un miler de creueristes. Hi preveuen sis escales inaugurals –de vaixells que per primer cop atracaran a Palamós– i dues escales dobles amb creuers compartint moll simultàniament els dies 21 de maig i 26 de juny.

Schengen: pendents de Millo

No hi ha novetats respecte a la reivindicació que s’ha fet durant dècades perquè el port de Palamós doni cabuda a controls fronterers d’entrada i sortida a l’espai comunitari Schengen. Font va dir que el 21 de juliol van enviar al delegat estatal, Enric Millo, el projecte bàsic de millores requerides pel govern espanyol; en concret, habilitar espais independents per a homes, dones i nens a la zona de retinguts, i un vestidor per a la policia, amb un cost de 150.000 euros. La Generalitat insisteix que té la inversió a punt, però diu que no ha rebut cap resposta. “Tan bon punt Millo hi doni el vistiplau, nosaltres posarem a licitació les obres”, va assegurar Font.

LES XIFRES

57.000
creueristes
faran escala aquest 2018 als ports gironins de Palamós i Roses, segons preveu la Generalitat.
62
escales
concentraran les dues destinacions, i més espaiades, un 35% més que en tota la temporada passada.
RICARD FONT PRESIDENT DE PORTS DE LA GENERALITAT

“Interessa més créixer en qualitat que en quantitat”

Com s’ha aconseguit l’increment del nombre de turistes i escales durant aquesta campanya als ports de la Costa Brava?
Hem treballat en dues línies paral·leles. A banda de trobar més companyies i escales, ens havíem fixat l’objectiu de la desestacionalització, perquè ja va bé tenir creueristes a l’agost, però el valor afegit és allargar la temporada més enllà de l’estiu. I també rebrem escales de diverses companyies especialitzades en els segments de luxe i prèmium.
Tant hi influeix el poder adquisitiu, més enllà de l’estada?
Els creueristes amb poder adquisitiu alt, sobretot els de les companyies nord-americanes, a banda de generar més despesa, hi ha la possibilitat que es consolidin i repeteixin com a turistes en el futur si els agrada el que veuen i el que ofereix la Costa Brava.
La setmana vinent se’n tornen a la fira Seatrade Cruise Global a promocionar la temporada del 2019. Preveuen créixer més?
Ens interessa més créixer en qualitat que en quantitat. Però serveix per aprofundir en la promoció conjunta amb les companyies i estudiar noves col·laboracions.
Quines expectatives ofereix la Costa Brava?
Treballem la complementarietat competitiva amb la resta de destinacions catalanes. Que creixin Tarragona i Barcelona no ho veiem com una amenaça mentre fem feina a Palamós i Roses i les companyies se senten ben tractades. Es tracta de potenciar la zona mediterrània catalana.
Malgrat els auguris que el procés i els atemptats terroristes de l’agost passat podrien espantar el turisme, les previsions ara diuen el contrari...
Les previsions indiquen que l’estiu del 2018 serà molt positiu arreu de Catalunya. El conjunt del país es consolida com a destinació atractiva per als turistes i, en el cas de la Costa Brava, també l’interior de la demarcació, com ara Girona, Figueres, Pals i Peratallada. No hi ha hagut cap cancel·lació, i la credibilitat i la confiança dels mercats se sustenten més en xifres que no pas en afirmacions o declaracions.
El fet que Palamós no sigui encara port Schengen resta turisme?
Volem que ho sigui i estem preparats per ser-ho, però mentrestant treballem amb les companyies amb el compromís de l’Estat que els passatgers extracomunitaris que ho requereixin trobaran personal de la Policía Nacional o de la Guàrdia Civil per creuar la frontera en cas que sigui necessari.

Creueristes en bus a Platja d’Aro

Els creueristes que arriben a Palamós i Roses sovint tenen a disposició –a banda de la possibilitat de desembarcar, banyar-se a les platges i fer un volt pels dos municipis– diverses excursions optatives per visitar el Museu Dalí de Figueres, els conjunts medievals de Pals i Peratallada, i el Barri Vell de Girona. Altres alternatives comunes han estat expedicions comercials a l’outlet de la Roca del Vallès.

Entre les novetats, aquesta temporada l’Associació d’Empresaris de Castell-Platja d’Aro i el consistori també volen explotar les possibilitats de negoci amb els creueristes. I aquesta setmana han anunciat l’acord amb els operadors de creuers per posar a la seva disposició línies de bus gratuïtes per traslladar passatgers cap a la zona comercial de Platja d’Aro.

En paral·lel, el repte és ara preparar millor els comerços per a l’arribada dels creueristes internacionals, amb un reforç de l’oferta d’idiomes del personal i aspectes com ara avantatges fiscals –retorn de l’IVA als extracomunitaris– i wifi gratuït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona