Economia

Zuckerberg resisteix

El fundador de Facebook descarta dimitir per haver facilitat l’accés a dades de persones a empreses externes

Anuncia una sèrie de mesures per protegir la privacitat dels usuaris i recuperar la seva confiança

La companyia Facebook va admetre ahir que hi podria haver 37 milions d’usuaris més afectats i que en total podrien ser 87 milions d’usuaris dels qui es podria haver compartit les dades privades amb la consultora externa Cambridge Analytica (CA) i d’altres companyies. La majoria d’aquests usuaris serien dels EUA, però hi podria haver un milió d’usuaris britànics, segons va admetre el director de tecnologia de la companyia, Mike Schroepfer, en una publicació a la xarxa.

Schroepfer va enumerar una sèrie de mesures que estan prenent per evitar que terceres empreses puguin accedir a les dades privades dels usuaris a través d’aplicacions, com havia fet CA. L’empresa deixarà de permetre als programadors externs accedir a les llistes d’amics o a les publicacions d’esdeveniments al mur. Mentre que els programadors que vulguin accedir a la informació d’un grup, primer hauran de ser autoritzats per un administrador del grup i demostrar que actuen en el seu benefici.

També estan fent més estricte el procés de les aplicacions externes a informació, com ara likes, comentaris o fotos publicades. Obligaran els programadors a acceptar uns requeriments especials. Tampoc els permetran accedir a informació personal com les seves creences religioses o ideologia política, hàbits relacionats amb el consum de notícies o de jocs i la seva activitat laboral o esportiva. També elimina el cercador que permet localitzar les persones a través dels seus números de telèfon.

Totes aquestes mesures estan destinades a protegir la privacitat dels usuaris i també a recuperar la seva confiança. Després que esclatés l’escàndol, l’exdirectiu de Facebook Sandy Parakilas va explicar davant la comissió del Parlament britànic que investiga la seguretat digital i el fenomen de les fake news que la xarxa social sabia que empreses externes estaven accedint a dades personals d’usuaris, però que feien els ulls grossos.

En aquest sentit, Mark Zuckerberg, fundador i conseller delegat de Facebook, va assenyalar que els controls de privacitat que s’introduiran per garantir que la companyia compleixi la normativa general de protecció de dades europea estaran disponibles per als usuaris en l’àmbit internacional i no només a Europa.

Les actualitzacions arriben dues setmanes després que els diaris New York Times i The Guardian denunciessin l’ús de dades dels usuaris de Facebook per part de la consultora CA per influir i difondre notícies falses en les campanyes de Trump i del Brexit. I després que el canal britànic Channel 4 mostrés, amb càmera oculta, com el seu conseller delegat, Alexander Nix, admetia males arts. Nix va ser acomiadat.

CA va ser creada el 2014 pel multimilionari nord-americà Robert Mercer, propietari del web d’ultradreta Breitbart News, i que va finançar les campanyes de Trump i del Brexit. Steve Bannon, director de Breitbart, va ser vicepresident de CA abans de convertir-se en cap de campanya de Trump i, un cop a la Casa Blanca, en el seu assessor.

No preveu dimitir

Per altra banda, Zuckerberg va descartar ahir dimitir el seu càrrec tot i que va tornar a admetre errors en l’escàndol destapat fa dues setmanes per la filtració de dades privades d’usuaris a CA, que les hauria utilitzat per promoure la campanya presidencial de Trump als Estats Units i la del Brexit al Regne Unit.

“No vam tenir una visió prou àmplia sobre quina era la nostra responsabilitat i va ser un gran error, aquest va ser el meu error”, va admetre Zuckerberg. “Jo vaig començar aquesta companyia, jo la dirigeixo i soc responsable del que passa aquí, faré la meva feina de la millor manera possible mirant endavant però no tiraré ningú a les rodes de l’autobús per errors que jo he comès”, va afegir descartant la seva dimissió ni la de cap persona de la companyia.

Pèrdues considerables

Circulen rumors no confirmats que els accionistes de la companyia volien fer fora Zuckerberg pel mal que ha fet a l’empresa, que ha perdut un 18% del valor –65.000 milions d’euros– des que va esclatar l’escàndol. Però no ho poden fer. Zuckerberg té el 16% de les accions de la companyia, unes accions especials que li permeten disposar del 60% dels drets de vot al consell. A més de ser el conseller delegat, també és el president de la junta d’accionistes.

L’últim mea culpa de Zuckerberg, de 33 anys, arriba una setmana abans que comparegui davant de la comissió d’energia i comerç de la cambra baixa del Congrés dels Estats Units. Aquesta comissió està investigant si es va posar en risc la confidencialitat de les dades personals dels usuaris de Facebook i si hi va haver mala fe. Zuckerberg també ha estat reclamat pel Parlament britànic per declarar, però de moment no ha acceptat la invitació.

LES XIFRES

16
per cent és el volum d’accions que té Zuckerberg i que li donen el 60% dels drets de vot.
18
per cent és la devaluació de Facebook des que va esclatat l’escàndol, 65.000 milions d’euros.

Escanegen converses privades

Zuckerberg va explicar en una entrevista publicada al portal de notícies d’esquerres Vox, que Facebook, que també és propietària de Whatsapp i d’Instagram, escaneja els xats i les imatges de converses privades dels usuaris a través de Messenger, i que qualsevol missatge que no està alineat amb la política de la empresa és bloquejat. El president de la companyia va dir que es tracta d’un control positiu per assegurar-se que els usuaris compleixen les normes de la plataforma.

“Quan envies una foto a través de Messenger, els nostres sistemes automatitzats l’escanegen fent servir una tecnologia de comparació d’imatges per detectar, per exemple, imatges d’explotació o pornografia infantil i per evitar la propagació de virus”, va explicar el multimilionari fundador de Facebook.

També va admetre que havien bloquejat missatges provinents de Myanmar animant a fer una neteja ètnica. En vista de la polèmica que van generar les seves declaracions enmig de l’escàndol del robatori de dades de CA, la companyia va aclarir que no hi ha voluntat d’obtenir informació privada i que es tracta de sistemes automatitzats que tenen totes les companyies d’Internet. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona