Economia

Els EUA rebenten el G-7 i creix la bretxa amb els seus socis

El president Trump retira la firma del seu país del comunicat final després d’haver acusat el primer ministre canadenc de “deshonest i dèbil”

Renova l’amenaça d’una guerra comercial total

Fracàs estrepitós de la cimera del G-7 al Quebec. Després que tots els líders, inclòs el president nord-americà, Donald Trump, haguessin aconseguit presentar contra tot pronòstic un comunicat de mínims que salvava la cara a la cimera, el mandatari dels Estats Units va torpedinar l’acord. A bord del seu Air Force One i de camí cap a Singapur, Trump es va fer enrere i va retirar la firma dels EUA del comunicat que tant havia costat de consensuar. Ho va fer a través de dues piulades demolidores amb les quals va rebentar la cimera, amb l’excusa d’unes declaracions del primer ministre canadenc i amfitrió de la cimera, Justin Trudeau. El president dels EUA va dir que Trudeau, havia estat “dèbil i deshonest” en la seva compareixença davant la premsa i que basant-se en les seves “declaracions falses i els aranzels massius” que els posa el Canadà, havia donat instruccions “per no subscriure el comunicat”. En vista de les tensions viscudes en la cimera s’havia especulat que els EUA no donarien suport al comunicat, però n’hi van donar en un text molt genèric, però que era la manera de salvar la cimera. Inesperadament i sorprenentment, quan tothom era de tornada als seus respectius països, Trump va canviar d’opinió i va deixar la resta de líders descol·locats. Ningú s’esperava aquest gir, ja que el primer ministre canadenc no va dir absolutament res que no hagués dit abans. Concretament Trudeau va declarar que el seu país no acceptarà una clàusula de sortida (“sunset clause”) en el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord que mantenen els EUA, el Canadà i Mèxic des del 1994 i que ara, per les pressions de Trump, està sent negociat. Prèviament, Trump havia dit que sí que hi seria.

Amb la retirada de la firma dels EUA del comunicat, que alguns ho han qualificat de rebequeria, Trump enfonsa el G-7 en la seva pitjor crisi. La cimera ha servit, però, per evidenciar que Trump va a la seva. Va arribar tard a la reunió i va marxar abans d’hora, concretament quan havien de començar els debats sobre el canvi climàtic. La reunió també ha deixat al descobert la fractura entre Trump i els seus socis. Una fractura cada cop més gran i que va cap al divorci, si finalment el president nord-americà compleix les seves renovades amenaces d’una guerra comercial total. Unes amenaces que inquieten Europa, que, per altra banda, surt de la cimera amb la tranquil·litat que la seva unitat ha superat la primera prova de foc davant Trump. Ha sabut plantar cara al president nord-americà unida davant les seves exigències. El president francès, Emmanuel Macron, que ha mostrat sempre gran sintonia amb Trump, va ser també molt dur amb ell, igual que la cancellera alemanya, Angela Merkel.

LES FRASES

Trudeau es va fer el dòcil a les reunions per després de marxar jo dir que els aranzels nord-americans són insultants
He donat instruccions als nostres representants perquè no subscriguin el comunicat
Donald Trump
president dels Estats Units

Suport de Rússia i la Xina a l’Iran

L’Iran, país observador de l’Organització per a la Cooperació de Xangai (OCS), va ser ahir el gran protagonista de la cimera euroasiàtica d’aquest organisme, que va celebrar-se a Qingdao, a l’est de la Xina, en obtenir el suport exprés de Pequín i de Moscou davant dels intents d’aïllament dels EUA. Tant el president xinès, Xi Jinping, com el seu homòleg rus, Vladímir Putin, van lamentar la retirada dels EUA de l’acord nuclear i van prometre a Teheran donar-li suport econòmic davant la possibilitat que Washington li imposi noves sancions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona