L'empresariat gironí destaca la gestió i l'esperit de servei d'Antoni Hostench

L'expresident de la Cambra de Comerç de Girona serà enterrat avui a les quatre de la tarda a Banyoles

Tant el president de la patronal FOEG, Jordi Comas, com el de la Pimec, Iñaki Frade, van destacar la gestió d'Hostench durant els anys que va ser president de la Cambra de Comerç de Girona. Tots dos van coincidir a remarcar dos projectes que Hostench va engegar, com són «la posada en marxa definitiva de tota l'àrea firal de Girona» i l'Escola d'Hostaleria de Vilamalla, que segons el parer de Comas «ha sigut un referent per al sector, per a l'Empordà i també per a totes les comarques gironines».

D'Hostench el president de la FOEG també va remarcar que «era un home que va racionalitzar moltes coses dintre de la Cambra» i que «va ser un excel·lent gestor».

Frade va comentar que Hostench ha «tingut un alt esperit de servei» i va ser un home «de consens» que es va dedicar molts anys «a la Cambra i a l'empresariat gironí».

En aquest mateix sentit es va pronunciar l'expresident de la Cambra de Comerç de Palamós, Josep Colomer, que va assegurar que havia considerat Hostench com el germà gran perquè «en un moment en què la Cambra de Palamós trontollava ell ens va donar molt bons consells». Aquestes paraules van ser ratificades per l'actual president de la Cambra de Palamós, Xavier Ribera, que va explicar que Antoni Hostench «havia projectat la Cambra de Girona a l'exterior i principalment a tot el que és l'estructura de cambres d'Espanya, amb les quals ell tenia molt bona relació».

El president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig, recorda la figura del que va ser president de la Cambra de Girona durant quinze anys com una persona de «tarannà reservat» i compromesa «amb el progrés i la transformació del teixit econòmic de les comarques de Girona». «La Cambra de Comerç de Sant Feliu i jo personalment sempre li estarem agraïts pel suport rebut en tot moment, però especialment durant el delicat període que fa uns anys va passar la nostra institució», va assegurar ahir Puig.

Impulsor de l'economia

Hostench va ser president de la corporació des del 1991 fins al 2006 i va posar de manifest moltes realitats per impulsar l'economia gironina:

el Girona Convention Bureau,
l'Escola d'Hostaleria de Vilamalla,
la Llotja de Contractació,
el Tribunal Arbitral,
la creació de l'oficina de gestió unificada,
l'assoliment del certificat ISO 9000,
la creació del Girona Centre Logístic,
el desenvolupament dels plans de dinamització comercial,
el programa Escola-Empresa de suport a la formació professional,
el Congrés de Turisme de Catalunya a Girona,
la Mesa d'Infraestructures,
les jornades del Fòrum de Comerç,
la potenciació de l'aeroport i de les connexions aèries a través de l'AGI,
el sanejament econòmic i l'impuls de la Fira de Mostres,
el pla d'acció internacional de Catalunya i el pla cameral de promoció de les exportacions.
opinió. President de la Cambra de Comerç de Girona

Comiat a un President

domènec espadalé

La Cambra està de dol per la mort d'Antoni Hostench, el qui va ser el nostre President fins fa quatre anys. En aquests moments tristos mirar cap enrere i fer balanç ens fa adonar de les fites aconseguides durant la seva presidència, realitats dinàmiques, eines de treball per ajudar l'economia a tirar endavant, a vegades la Cambra en solitari, però moltes altres conjuntament amb els sectors econòmics implicats. Crec que el nostre millor homenatge és recordar-les.

El seu primer mandat, 1991-97, no va ser fàcil a causa del debat social que es va generar sobre el paper que havien de desenvolupar les Cambres. Malgrat tot, Hostench va aconseguir que la Cambra posés en marxa serveis tan importants i actuals com el Girona Convention Bureau, l'Escola d'Hostaleria de Vilamalla i el Tribunal Arbitral de Girona.

Els dos mandats següents, 1993-2006, van representar el desenvolupament d'altres reptes: l'Oficina de Gestió Unificada per facilitar els tràmits de les nostres empreses amb l'administració, la certificació ISO 9000 dels nostres serveis empresarials –com a primera Cambra catalana i espanyola, i la segona europea–, el Girona Centre Logístic per tal de promoure les nostres comarques com a plataforma logística, els Plans de Dinamització Comercial per potenciar el nostre comerç urbà i el programa Escola-Empresa per a la realització de les pràctiques dels alumnes en centres de treball.

A partir de l'estudi Girona 2010, va anar concretant noves eines per impulsar l'economia gironina: la Mesa d'Infraestructures, les jornades del Fòrum del Comerç, la potenciació de l'Aeroport i de les connexions aèries, el Pla Gironatelecom i l'impuls a les fires comarcals més destacades.

Quan Hostench va assumir la presidència del Comitè Executiu de la Fira de Girona feia només dos anys que s'havia acabat el Palau, i va aconseguir convertir-la en un dels motors de l'economia de les comarques gironines.

En la seva vessant personal, l'amic Antoni ha estat sempre una persona discreta i pacient que defugia dels enfrontaments personals, però sabia portar a terme els seus reptes amb molta tenacitat i confiar en els seus col·laboradors. Practicava sempre la difícil virtut de saber escoltar i, després d'un període de reflexió i meditació, prenia sempre la decisió més encertada. La seva dedicació a la Cambra, sobretot durant l'etapa de President, va ser gairebé exclusiva.

Va intentar que la Cambra es convertís en la casa de totes les empreses i de tots els homes d'empresa, així com en una porta oberta als nous emprenedors, ajudant-los i recolzant-los, ja que ells representen el futur de l'economia gironina.

Sempre va preservar la seva independència de criteri, però sempre, també, amb la mà oberta a qualsevol iniciativa beneficiosa o convenient per a l'activitat econòmica de les nostres contrades.

La Cambra i el món empresarial guardarà el seu record en les realitats que va fer possible mentre va estar entre nosaltres.

Ha estat sempre una persona honesta, amb una forta personalitat, un amic, un mestre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ