Economia

Torra demana als empresaris que defensin el referèndum que reclama la societat

El president diu que la “millor contribució” dels catalans a Europa és aconseguir que faci possible el dret d’autodeterminació

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha participat aquest dijous a Sitges a la inauguració de les XXXV Jornades del Cercle d’Economia.

Torra ha començat el seu discurs analitzant la situació política actual després de les recents convocatòries electorals. En aquest sentit, el president ha explicat que la majoria de l’electorat català continua empenyent per fer possible el projecte de la independència. Torra ha manifestat que cap altre govern europeu ha obtingut un suport del 50% en les recents eleccions europees en un moment que el projecte europeu està en discussió i ha posat els exemples del Brexit o la crisi al govern d’Àustria.

Torra diu que el sobiranisme ha sortit reforçat i és més fort que mai i això és bó que sigui explicat i comprés per tothom.

Torra ha demanat que Catalunya continuï sent un pol de referència del nostre entorn “perquè tenim les condicions per ser-ho, però no hem de perdre el tren”. Torra ha fet referència als canvis tecnològics que estan modificant el mapa productiu en l’economia mundial i ha remarcat que la inversió en recerca i desenvolupament als Estats Units i la Xina és ara més important que mai. Torra ha dit que cal incrementar la productivitat de l’economia catalana, però que també s’ha de mantenir l’estat del benestar.

Torra també s’ha referit al parèntesi que va suposar per al Govern de Catalunya l’aplicació de l’article 155. Torra ha situat l’últim molt lluny de la normalitat a Catalunya i ha parlat de la denúncia que ha fet Col·legi d’Economistes en referència a les pressions de l’Estat per aconseguir que empreses catalanes canviessin les seves seus. Torra també s’ha referit al cost, segons el Col·legi d’Economistes, que va tenir per als comptes de la Generalitat l’aplicació del 155 (1.800 milions si s’inclouen els costos derivats del bloqueig pressupostari i de l’ajornament de pagaments). Per això, Torra creu que “l’estabilitat que tots desitgem per a la nostra economia es va posar en risc per la força de l’aparell de l’Estat”.

El president també ha parlat de les interferències dels aparells de l’Estat sobre els resultats de les eleccions i ha posat l’exemple dels diputats suspesos i ha afegit que “si no s’atura aquesta deriva repressiva i es vol alterar als tribunals allò que vota la ciutadania, és impossible que s’imposi una solució democràtica al conflicte polític”. En referència al judici al Suprem, Torra ha explicat que “dia rere dia constatem la manca de garanties amb una clara intencionalitat i discriminació política”. En aquest sentit, Torra ha explicat que ahir mateix coincidien les peticions de més de 175 anys de presó per part de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat amb la resolució del Grup de Treball de les Nacions Unides per a les Detencions Arbitràries que reclama l’alliberament immediat dels presos. Per això, el president creu que “ens hem de preocupar pel mal nivell de qualitat democràtica on se situa Espanya segons alguns estudis”.

Parlant d’economia, Torra s’ha referit al dèficit fiscal que pateix Catalunya, o al dèficit en inversions que afecten les infraestructures a Catalunya. Malgrat tot, Torra creu que la situació de crisi s’ha pogut superar per la força del teixit empresarial català i ha destacat la importància de les exportacions. Torra ha dit que en els últims 5 anys s’ha superat la crisi, “curiosament els 5 anys del procés independentista. També ha destacat el rècord d’activitat que van registrar el port i l’aeroport de Barcelona l’any 2018. Torra ha agraït els empresaris per aconseguir que aquestes xifres s’hagin pogut aconseguir.

El president també ha demanat que Catalunya faci del coneixement i la innovació un dels seus pilars bàsics i ha garantit que l’any que ve arribarà la fibra òptica a totes les capitals de comarca.

Torra ha demanat els empresaris que siguin a la “primera fila en la defensa d’un referèndum que és el que vol la societat catalana perquè hem de tenir veu i vot a Europa si volem ajudar a fer-la millor”, i ha afegit que la “millor contribució” dels catalans a Europa és aconseguir que faci possible el dret d’autodeterminació. “L’auge de l’autoritarisme només es pot frenar amb més democràcia”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona