La Borsa
Més valors
Economia

El nombre d’agricultors cau un 12% en cinc anys

La radiografia del sector així ho indica

El departament va concedir 395 milions d’euros en ajuts de la PAC l’any 2018

El nombre d’agricultors i ramaders ha caigut un 12% a Catalunya en els últims cinc anys, segons la radiografia del sector que ha fet el govern gràcies al registre que ofereix la declaració única agrària (DUN), una declaració obligatòria anual que ha de fer tot ramader o agricultor que sigui titular d’una explotació agrària a Catalunya. Les dades registrades per a l’exercici del 2019 situen en 48.891 el nombre de declarants, que va ser de 55.355 durant l’exercici del 2015. En l’últim exercici, el descens ha estat de prop d’un 4%.

La radiografia de les explotacions agrícoles de Catalunya 2019 indica que un 43% de la superfície agrícola útil del país està gestionada per agricultors que tenen l’activitat agrària com a primera ocupació i que el 57% restant la gestiona un tipus d’agricultor que complementa aquesta font d’ingressos amb d’altres. Aquest fet constata que actualment a Catalunya coexisteixen dos perfils d’agricultor, els que gestionen un model d’explotació de reduïda dimensió, cosa que permet el manteniment de població a les zones rurals i la vertebració del territori, i, al mateix temps, un altre model d’agricultor, titular d’explotacions de major dimensió que tendeix a la professionalització.

Les dades assenyalen que a Catalunya es conrea un 25% de la seva superfície total i que es declaren 48.891 explotacions agrícoles. Aquestes xifres apunten al manteniment de la superfície de conreu en els últims cinc anys, enfront d’una reducció anual d’un 4% dels titulars. Això vol dir que augmenta la superfície per explotació i que se situa en una mitjana similar a l’europea.

Justament, el Departament d’Agricultura va concedir el 2018 al sector agrari més de 395 milions d’euros, a través de les mesures de la política agrària comuna (PAC) a Catalunya, uns 5 milions més que l’any anterior. Un total de 265,9 milions corresponen a ajuts directes de la PAC; 7,4 milions a l’ajut als plans de reestructuració i reconversió de la vinya, i uns altres 122,7 milions s’han pagat en el marc del programa de desenvolupament rural (PDR) 2014-2020, l’execució del qual arriba a un 44,28%. Segons les estimacions d’Agricultura, tot i que el valor de la producció final agrària va augmentar el 2018 en 13 milions d’euros respecte a l’any anterior, el valor de la renda agrària va ser prop d’un 1% inferior per l’encariment sobretot dels pinsos i del preu de l’energia. Malgrat aquest lleuger descens, la renda agrària registra un increment del 14% en el període 2012-2018.

Dels 395 milions d’euros en ajuts pagats per la conselleria el 2018 dins de la PAC, 273,3 milions corresponen a ajuts directes; és a dir, ajuts de l’anomenat primer pilar, destinats a donar suport a la renda dels agricultors i a garantir la viabilitat econòmica de les explotacions. La resta de l’import, 122,7 milions, corresponen als ajuts del segon pilar i van adreçats a la millora de la sostenibilitat i la competitivitat.

LA FRASE

Augmenta la superfície per explotació i se situa en una mitjana similar a l’europea
Teresa Jordà
Consellera d’Agricultura, ramaderia, Pesca i Alimentació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ryanair no tancarà la base de Girona

Vilobí d’Onyar

Cinquanta empreses tornen a Catalunya entre gener i juny després de traslladar la seu social el 2017 o 2018

Barcelona

Capital Cell mobilitza 11,6 milions

Barcelona
Descompte de la millora macro

Descompte de la millora macro

Societat

Ocupació del 90% al Pirineu de Lleida per al gran inici de temporada

Economia

L’empresa Concom dissenya una gran planta solar al Japó

La despesa social és sostenible tal com ara l’entenem?

Catedràtic d’estructura econòmica. IQS School of Management. Autor de ‘El Crash. Tercera Fase’. roca editorial

Perfil dels membres del consell d’administració

Degà de la UPF Barcelona School of Management, catedràtic de la UPF i membre de la junta del CEC i ACCID

Més esforç en transferència de tecnologia

Emprenedora