La Borsa
Més valors
Economia

Treball conclou que Ryanair vulnera drets laborals

Inspecció informa a l’empresa que les clàusules dels contractes dels treballadors de la base de Girona suposarien, segons la llei d’infraccions, incompliments tipificats com a “molt greus”

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet un advertiment a Ryanair, a través de la Inspecció de Treball de Catalunya, en què alerta que les noves condicions que la companyia pretén fer signar a una part de la plantilla de Girona “incompleixen la normativa laboral i de prevenció de riscos laborals espanyola”. Després d’una visita d’inspecció a l’aeroport, de la compareixença d’una representant de l’empresa i de l’anàlisi del model de contracte, l’organisme va concloure que diverses clàusules dels contractes són contràries a la legislació. Parlen concretament de sis clàusules: les que fan referència a les funcions dels treballadors, mobilitat, retribucions, vacances, exàmens mèdics i exclusivitat.

En aquest sentit, pel que fa a funcions, el marge de discrecionalitat que es vol atribuir l’empresa “supera els límits permesos per la legislació laboral”. Així mateix, les clàusules d’ubicació i mobilitat, que pretenen instaurar la figura d’un treballador gairebé itinerant, supera també la legislació, que exigeix que la mobilitat estigui emparada per unes causes i procediments. Treball tampoc veu ajustada a dret la previsió de les retribucions, “amb un salari garantit que queda per sota del salari mínim interprofessional vigent”, ni tampoc el fet de no concretar-se els complements retributius a què el treballador pot tenir dret, que fan impossible conèixer la retribució real.

Pel que fa a vacances, la previsió de poder modificar unilateralment el període de previst, quan això s’ha de portar a terme de mutu acord, és també contrari a la normativa. També denuncia que l’empresa pretén obligar els treballadors a realitzar exàmens mèdics en qualsevol moment i ser rellevats després dels resultats.

Per acabar, conclou que s’imposa l’exclusivitat laboral als treballadors, aspecte que, a més de “contravenir les lleis, genera indefensió als treballadors sobre el contingut dels seus drets i obligacions”.

L’advertiment de Treball informa l’empresa que aquestes clàusules, segons la llei d’infraccions i sancions de l’ordre social, suposarien incompliments tipificats com a greus o molt greus en matèria laboral i de prevenció de riscos laborals, i per tant comportarien la imposició d’importants sancions. Així, l’organisme espera que Ryanair “revisi la seva actuació amb els treballadors” a Girona i recondueixi les condicions laborals cap a les previstes legalment.

El sindicat USOC torna a denunciar Ryanair

El sindicat USOC va tornar a registrar una denúncia contra Ryanair a Inspecció de Treball, el dia abans que Treball enviés l’advertiment. En aquesta ocasió ha estat per no haver donat d’alta els treballadors a la Seguretat Social, tal com s’havia compromès a fer. Això comportaria que tots els treballadors que s’acomiadin el dia 31 de desembre per no haver firmat el canvi de contracte de la base de Girona, no cobraran la prestació d’atur, com tampoc ho faran els que sí que van firmar els tres mesos que es trobin a l’atur. Denuncien, doncs, que “suposa una vulneració de la normativa”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EUROZONA

L’economia de l’eurozona aguanta el ritme la primera meitat de l’any

BRUSSEL·LES

El deute de les administracions públiques espanyoles cau lleugerament fins al 116,8% del PIB

barcelona
cuba

Cuba autoritza la inversió estrangera en el comerç

L’havana
regne unit

La inflació al Regne Unit supera el 10% al juliol

londres

Més retards per la vaga de tripulants de cabina al Prat

barcelona
ALBA BALCELLS
DIRECTORA DE L’INSTITUT CATALÀ DE LA VINYA I EL VI (INCAVI)

“Hem de ser una palanca d’impuls del vi català”

vilafranca del penedès
economia

Quatre milions per a la inserció laboral de refugiats ucraïnesos

Una altra jornada de vaga de Ryanair origina retards al Prat
ECONOMIA

Una altra jornada de vaga de Ryanair origina retards al Prat

IAG converteix el préstec de 100 milions d’euros a Globalia en un 20% d’Air Europa

madrid