Economia

París i Berlín proposen un pla de recuperació europeu

Macron i Merkel presenten una resposta conjunta a la crisi econòmica, i ara prioritzaran “l’Europa de la salut”

Acorden la creació d’un mecanisme de deute, compartit però temporal, de mig bilió

Llum verd al segon pilar de la resposta europea a la crisi de la Covid-19. França i Alemanya van proposar ahir un fons de 500.000 milions d’euros per reconstruir el Vell Continent. Després de setmanes de negociacions i de nombroses videoconferències, Emmanuel Macron i Angela Merkel van posar sobre la taula aquesta mesura en una roda de premsa paral·lela entre París i Berlín, un format inèdit a causa dels temps actuals de pandèmia.

Només es tracta, però, d’una proposta, ja que per esdevenir una realitat necessitarà l’aprovació de la Comissió Europea, l’eurocambra i la resta de països membres. “Aquests 500.000 milions són la resposta a la crisi sanitària i econòmica i no només es destinaran a sectors tecnològics. És una resposta econòmica forta que permetrà lluitar contra l’atur a les regions més vulnerables”, va assegurar el president francès, que va posar com a exemple el sector turístic italià com un dels beneficiats. Es tracta d’un fons que representa un “esforç colossal”, va presumir la cancellera alemanya. Aquesta mesura completarà els 540.000 milions de préstecs que van acordar els ministres d’Economia en un tens Eurogrup a principis d’abril. Aleshores, el dirigent francès Bruno Le Maire ja va esbossar la possibilitat que s’impulsés un pla de reconstrucció de mig bilió. Al final s’ha imposat.

De l’acord entre París i Berlín, en destaca un mecanisme de mutualització del deute, al qual s’havien oposat fins ara els conservadors alemanys. El fons de 500.000 milions es finançarà a través de la Comissió Europea, que demanarà prestats aquests diners als mercats. Això suposa la creació d’un mecanisme de deute compartit a escala europea, amb certes similituds amb els famosos “coronabons” o eurobons. Però amb uns matisos significatius: serà “excepcional”, delimitat a un període concret i “es basarà en el compromís dels estats d’aplicar polítiques econòmiques sanes i un programa de reformes [neoliberals?] ambicioses”. A més, el pla s’estructurarà en el pròxim pressupost de la UE entre el 2021 i el 2027.

Després de tres anys d’un idil·li frustrat entre Macron i Merkel, al final el jove dirigent haurà aconseguit que Alemanya accepti un mecanisme de redistribució entre els països del nord i els del sud. Tanmateix, el preu haurà estat que la UE es vegi immersa en “la crisi més important de la nostra història”, segons Merkel. En el context actual, un fons de 500.000 milions resulta suficient? Es tracta d’una suma conseqüent, que representa el 3% del PIB dels països comunitaris. Però l’ambició de la resposta dependrà de l’evolució de la crisi en els pròxims mesos, que no resol l’elevat endeutament que assumiran els estats.

Merkel i Macron també van reivindicar que la UE impulsi estocs comuns de mascaretes i de tests del coronavirus, i la coordinació interestatal en els programes de compra de tractaments i de futures vacunes. “L’Europa de la salut no ha existit mai. Ara ha de ser una de les nostres prioritats”, va defensar Macron. El comunicat conjunt reivindica també la sobirania industrial europea i un “green deal” per impulsar la transició ecològica.

LA FRASE

És una resposta econòmica forta que permetrà lluitar contra l’atur a les regions més vulnerables
Emmanuel Macron
PRESIDENT DE FRANÇA

Llum verd al turisme europeu

El president francès, Emmanuel Macron, va prometre ahir que “hi haurà una temporada turística europea”, en la roda de premsa conjunta amb Angela Merkel. Els dos dirigents no van precisar a partir de quin dia es flexibilitzaran els controls a les fronteres entre països de la UE. Tanmateix, sí que van demanar que aquestes restriccions s’apliquin “amb reciprocitat” i de manera coordinada. Per aquesta falta de coordinació, Macron va criticar obertament la decisió del govern espanyol d’imposar una quarantena a tots els nouvinguts al territori ibèric: “Aquesta mesura no és la més eficaç ni la més realista.” De fet, el ministre d’Afers Estrangers alemany es va reunir ahir per videoconferència amb els ministres espanyol, italià, grec, portuguès i maltès, així com amb altres homòlegs europeus, per negociar l’alleujament d’aquestes restriccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona