La Borsa
Més valors
Economia

JxCat, ERC, CatECP i la CUP registren una llei per regular els preus del lloguer d’habitatges

Els grups aposten per fixar un preu d’arrendament de referència d’acord amb un índex

Els grups de JxCat, ERC, CatECP i la CUP han registrat una proposició de llei que per regular els preus del lloguer d’habitatges a Catalunya.

La iniciativa pretén regular la “contenció” i “moderació” de les rendes quan es destinin a la residència permanent i es trobin en zones declarades amb “mercat d’habitatge tens”. Es proposa que aquestes àrees siguin aquelles on el preu del lloguer hagi experimentat un creixement “sostingut clarament superior” al de la mitjana del país.

La proposició de llei aposta per fixar un preu de referència a partir d’un índex i que es pugui incrementar en un 5% si les llars acrediten unes “característiques específiques”. Fa un any la cambra va tombar un decret del Govern que buscava regular el preu del lloguer.

Segons la iniciativa parlamentària, quedarien fora de la regulació aquells habitatges amb contractes de lloguer signats abans de l’1 de gener de 1995, els subjectes a un règim de protecció oficial, els integrats en xarxes públiques d’habitatges d’inserció o de medicació per al lloguer social o en els fons d’habitatge destinat a polítiques socials o els relatius a habitatges arrendats d’acord amb les disposicions legals aplicables al lloguer social obligatori.

Es consideraran àrees amb “mercat d’habitatge tens” aquells municipis o zones amb “risc el proveïment suficient d’habitatge de lloguer a la població en condicions que el facin assequible”. La proposta de llei estableix que una seixantena de municipis del país tindrien la categoria.

Així, reuniran aquesta categoria els municipis que, en primer lloc, el preu del lloguer hagi experimentat un creixement sostingut “clarament superior” al de la mitjana de Catalunya. En segon lloc, que la càrrega mitjana del cost del lloguer en el pressupost personal o familiar superi el 30% dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de trenta-cinc anys. I en tercer lloc que el preu dels lloguers d’habitatge hagi experimentat, en els cinc anys anteriors a la declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens, un creixement interanual acumulat almenys tres punts percentuals superior a la taxa interanual de l’índex de preus al consum de Catalunya.

La declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens correspondrà al departament de la Generalitat competent en matèria d’habitatge, a l’Ajuntament de Barcelona mitjançant un acord i en l’àmbit metropolità de Barcelona a l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb un acord amb el Consell Metropolità.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Banc d’Espanya xifra en 230.000 milions la factura de la Covid-19 per a les empreses de l’Estat

madrid

Jordà anuncia 13 milions d’ajudes per als pagesos amb vinyes malmeses per la plaga del míldiu

Vilafranca del Penedès

El govern espanyol demana a Nissan un “últim esforç”

Barcelona

Els agents socials, en peu de guerra per la llei de cambres

barcelona

L’empresa Alzamora Group treu al mercat un envàs sostenible

GIRONA

La Casa de las Carcasas obre botiga a l’Espai Gironès

SALT

Valvi es compromet amb el medi ambient

BORDILS
economia

La direcció de Nissan apel·la al govern espanyol com a mediador en el conflicte

Nissan no descarta una mediació del govern espanyol: “Que les administracions juguin el seu paper i ajudin”

Barcelona