Economia

El govern aboca 300 milions més a compensar els danys

Reforça ajuts a la restauració, l’hostaleria i els centres d’estètica, que amplia a l’oci nocturn, i n’afegeix a la cultura, l’esport, les entitats de lleure i l’emergència social

Els finançarà el 0,2% permès de dèficit

No hi pot haver noves restriccions com les que entren en vigor avui sense l’acompanyament de mesures que compensin mínimament els sectors socials i econòmics afectats, i, seguint aquesta màxima, el govern va anunciar ahir la mobilització immediata de 306 milions per fer-hi front. D’aquests, de fet, 288 els aboca nous gràcies a la suspensió enguany dels límits fiscals, que permetrà finançar un 0,2% del dèficit que faci la Generalitat via fons de facilitat financera, i 18 més provenen de la redistribució interna de recursos finalistes al departament d’Empresa. Del total, 52 milions estava ja previst que es puguessin activar en la disposició addicional 31a del pressupost del 2020, si bé el govern necessitava el permís estatal, que va arribar al principi d’aquest mes, per poder-se endeutar. En paral·lel, el vicepresident Pere Aragonès va demanar dilluns al govern de l’Estat que s’hi impliqués i impulsés també un pla de rescat urgent per als sectors econòmics més afectats, si bé fonts pròximes assenyalaven ahir que fins ara no han rebut resposta.

Si s’entra en el detall dels ajuts anunciats ahir, 50 milions s’afegiran als 40 que ja s’havien avançat fa uns dies per a la restauració, l’hostaleria i els centres d’estètica –tancats al públic avui fa ja dues setmanes–, en una bossa, això sí, on ara també entraran els locals d’oci nocturn, els parcs infantils privats i establiments similars que fa més temps que no poden obrir. Uns 60 milions més es distribuiran en tres altres línies que s’obriran en els pròxims dies, i de les quals ja donaran detall els departaments corresponents: 30 per donar suport a entitats i empreses culturals, 20 per suplir la inactivitat d’entitats d’educació en el lleure i 10 més per ajudar a pagar els costos fixos als clubs esportius federats. En tot aquest paquet, que puja a uns 150 milions, el govern disposarà un sistema de fiscalització a posteriori, per facilitar que la tramitació sigui més àgil i l’ajut arribi de seguida.

Un segon paquet de vora 200 milions, més transversal, es destinarà sobretot a combatre l’emergència social i habitacional. La suma més gran, uns 125 milions, serà per ampliar el pressupost de la renda garantida de ciutadania i fer aportacions addicionals al banc d’aliments i a la Creu Roja per cobrir les necessitats alimentàries bàsiques dels col·lectius més desafavorits, però també per reforçar les seves polítiques de serveis socials, l’atenció al sensellarisme i el reforç dels serveis assistencials. Igualment, en l’àmbit habitacional, s’aportaran 26 milions per poder cobrir totes les sol·licituds d’ajuts al lloguer que compleixen els requisits i 12 milions més els destinarà l’Agència de l’Habitatge a llogar durant dos anys hotels apartament en desús perquè s’hi puguin reallotjar famílies que siguin desnonades, amb la previsió d’arribar a un miler d’unitats disponibles. Encara dos milions més aniran a la rehabilitació per facilitar l’accés a l’habitatge al món rural.

Empresa, a banda, activarà 31 milions més en dues línies d’ajuts per alleujar la caiguda d’activitat en el sector: 18 per donar suport al turisme i 13 per a la indústria i la promoció econòmica. Com a mesura suplementària, a més, Agricultura continuarà comprant producte fresc per al banc d’aliments als proveïdors que solien servir hotels, restaurants i cafeteries ara tancades.

Encara uns 253 milions més es trauran del fons Covid estatal per compensar la reducció de la mobilitat, i les consegüents pèrdues d’ingressos del transport públic, que s’ha dictat que continuï funcionant al 100% per evitar aglomeracions malgrat la previsible caiguda de la demanda.

LES XIFRES

90
milions
tindrà al final la bossa d’ajuts a restaurants, bars i centres d’estètica, a la qual s’afegeix també l’oci nocturn.
60
milions
es repartiran en tres línies més: entitats i empreses culturals, clubs esportius i entitats d’educació en el lleure.
165
milions
es destinaran a un paquet transversal per reforçar ajuts a l’atenció de l’emergència social i l’habitacional.

Limitar desnonaments i evitar tributar més per ERTO

El vicepresident Pere Aragonès encara va anunciar dues mesures més per ajudar a pal·liar els efectes de la crisi, que previsiblement tirarà endavant en el consell executiu la setmana vinent. D’un cantó, aprovarà un decret llei per mirar de dificultar, dins l’àmbit competencial de la Generalitat, l’execució de desnonaments mentre duri la pandèmia. Un segon decret llei tindrà com a fi evitar un augment de tributació per IRPF a les rendes més baixes, com a mínim en el tram que correspon a la Generalitat. I és que, segons la normativa actual, les rendes menors de 22.000 euros no han de presentar la declaració si tots els ingressos són d’una mateixa font, i ara en canvi els treballadors que hagin cobrat per estar en un ERTO formalment en tindran dues. Per evitar que això els comporti un gravamen superior, el govern farà una modificació específica de la regla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona