Economia

Més de 106.000 persones en ERTO en tres setmanes

Les mesures per aturar la segona onada de la Covid-19 eleven la xifra total de treballadors afectats a uns 230.000

Les noves mesures restrictives per frenar la segona onada de la Covid-19 a Catalunya han generat una nova tongada d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), de manera que en tan sols tres setmanes s’hi han vist incloses 106.552 persones. Des de mitjan octubre, amb la posada en marxa de les limitacions d’horaris i aforament, que han afectat particularment hostaleria, restauració i centres d’estètica, el Departament de Treball ha registrat 15.941 expedients, amb una progressió que ha anat a l’alça. I és que en tan sols set dies, del 30 d’octubre al 5 de novembre, el nombre d’ERTO ha superat els 6.100, uns 1.300 més que la setmana prèvia.

Fonts de Treball van especificar que la majoria dels expedients, concretament 10.193, són dels justificats per força major d’impediment, que queden exonerats d’abonar les quotes a la Seguretat Social. Els que argumenten que les limitacions decretades pel govern els han obligat a limitar l’activitat van ser 5.453, mentre que la resta va ser per causes econòmiques.

Per demarcacions, Barcelona està sent la més castigada amb 10.762 expedients i 79.826 afectats des del 16 d’octubre, seguida de Girona amb 2.167 empreses i 11.257 treballadors aturats temporalment. Sumant-hi els últims incorporats, a Catalunya hi ha ara com ara unes 230.000 persones en ERTO.

En aquest sentit, el Departament d’Empresa i Coneixement va anunciar ahir que la línia d’ajudes de 50 milions d’euros als serveis aturats per la pandèmia i que va aprovar la Generalitat a finals d’octubre s’obrirà “en els pròxims dies”. Les subvencions es donaran per ordre cronològic i es podran acumular a altres ajuts ja sol·licitats. Empresa i Coneixement vetllarà perquè el sistema no es col·lapsi, com va passar en la partida anterior.

D’altra banda, els autònoms que s’hagin vist afectats per la crisi de la Covid-19 podran sol·licitar a partir de demà passat 2.000 euros per persona aprovats per la Generalitat al lloc web del Departament de Treball.

314 hotels tancats a Barcelona

Les noves restriccions per contenir la pandèmia han provocat el tancament de 36 hotels més a Barcelona i ja en són 314 els que han abaixat la persiana. Ara només hi ha 124 establiments oberts dels 438 registrats en el cens d’hotels i hotels apartament de la ciutat, un 28% del total, que sumen 14.000 habitacions, un 35% del conjunt. El Gremi d’Hotels de Barcelona va advertir ahir d’una situació “dramàtica” per al sector i va recordar que l’activitat es troba pràcticament “anul·lada” des del març, tant per l’emergència sanitària com per les restriccions aplicades per fer front a l’expansió de la Covid-19. L’associació considera que la situació del sector es veu agreujada per la “manca de resposta” de les administracions i reclama mesures “pal·liatives” per equilibrar els efectes de les noves mesures. L’únic respir, el van tenir al maig, quan se’ls va permetre tornar a obrir les portes. Els 36 hotels que han tancat ara formen part dels 160 que van obrir aleshores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona