Economia

Milers de persones es manifesten a Barcelona contra l’ERO del BBVA

Empleats d’arreu de l’Estat se sumen a la vaga iniciada dimarts

Retreuen a la direcció que aprofiti la conjuntura per accelerar canvis en detriment de la plantilla

Unes 2.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van concentrar ahir a la plaça Antoni Maura de Barcelona, al bell mig de la Via Laietana, per protestar contra l’expedient de regulació d’ocupació que ha presentat la direcció del BBVA i que a Catalunya afectarà uns 1.200 empleats, pràcticament un terç del total, amb el tancament de 204 de les més de 500 oficines que formen la xarxa al Principat. La manifestació d’ahir convocava els empleats catalans del grup, molts dels quals hi van arribar en autocars des d’altres punts del territori. També ahir, la resta d’empleats de l’Estat espanyol es van unir a la vaga que havien iniciat la vigília els treballadors catalans, que el mateix dia havien fet una concentració al mateix lloc, just davant de la seu del grup i seu històrica de Caixa Catalunya.

Mònica Brugué, delegada del Sindicat d’Estalvi de Catalunya (SEC) al BBVA, va comentar a aquest diari que les mobilitzacions continuaran i que de fet hi ha una altra jornada de vaga convocada per al dimecres 2 de juny, poc abans que acabi el període de negociacions, que es clourà el dia 5 del mateix mes.

Brugué va recordar que en l’última reunió entre sindicats i direcció, a Madrid, el banc va fer noves propostes, “però encara molt lluny del que es desitjaria, i sempre sense rebaixar el nombre de sortides”. La delegada del SEC va comentar que la direcció vol traslladar alguns empleats del seu centre de treball a altres del grup. “Parlen de fins a 150 quilòmetres de distància”, va lamentar. El BBVA ha modificat també la proposta d’indemnitzacions per als acomiadats i ha rebaixat l’edat dels que podran accedir a la prejubilació, que passa de 56 a 55 anys.

Pel SEC, que forma part del grup de sindicats implicats en la negociació, juntament amb CCOO, la UGT, la CGT, l’SCAT i l’ACB, el plantejament dels responsables del banc és insuficient i inacceptable, “perquè parlem d’una empresa amb beneficis, que ha augmentat la remuneració dels directius un 200% i que ha donat dividends als accionistes”, recorda Brugué.

Discrepàncies

La posició dels treballadors és de no acceptar “ni un sol acomiadament forçós i que totes les sortides siguin voluntàries, amb un allargament de terminis per accedir-hi”.

La representant del SEC recorda que el BBVA “mai no havia presentat cap ERO”, i que l’actual ha deixat “astorats” els treballadors del grup basc, però que plou sobre mullat per als provinents d’absorcions com les d’Unnim o Catalunya Caixa, que ja van patir reestructuracions importants al seu moment. “Estan aprofitant la conjuntura de la pandèmia i el fet que hi hagi una casuística similar [fent al·lusió al cas de CaixaBank] per avançar en una reestructuració que no caldria”, va subratllar Brugué, que va assenyalar que l’ERO afectarà més la xarxa de sucursals que no pas les oficines centrals. Finalment, va recordar que després de l’adquisició de Catalunya Caixa, el BBVA ja ha reduït un 30% el nombre d’oficines a Catalunya, amb les consegüents sortides de personal. “Aquest procés s’ha fet en més de quatre anys, per què ara volen fer el mateix en sis mesos?”, va reblar.

Els treballadors de CaixaBank també protesten

Els empleats de CaixaBank també continuen en peu de guerra. Ahir centenars de treballadors, convocats pels sindicats, es van manifestar a la porta de l’hotel Melià, a l’avinguda de Sarrià de Barcelona, on es feia una reunió de negociació de l’ERO de l’entitat. La trobada es va acabar sense que direcció i representants laborals acostessin posicions, tot i que ambdues parts van acordar intensificar els contactes abans que acabi el termini legal, el 10 de juny, per arribar a un acord que minimitzi els efectes sobre la plantilla. Segons va informar Efe, la representació sindical va insistir a reclamar voluntarietat en totes les sortides i va demanar que s’elimini el contingent de baixes del 60% dels més grans de 52 anys. També va exigir una millora de les indemnitzacions i que l’homologació de les condicions laborals dels treballadors de CaixaBank i Bankia es produeixi al més aviat possible, i no en un termini de cinc anys com pretén la direcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona