Economia

El preu de la llum marca el seu segon màxim històric

El preu mitjà al mercat majorista és avui de 117,14 euros, a prop del rècord de divendres passat i més del triple que el mateix divendres del 2020

És el 24% del rebut mensual a 10 milions de llars

El preu de la llum no es cansa de batre rècords en ple agost coincidint amb una onada de calor que ha despullat les disfuncions d’un mercat majorista en què, com denuncia Jorge Morales de Labra, el fet que s’imposin els preus marginalistes –tot es paga al preu de la tecnologia més cara del moment– comporten que “es vengui aigua a preu de cava”. Si la llum va viure divendres passat un rècord absolut escalant fins als 117,29 euros/MWh, avui l’import mitjà s’acostarà a aquest llindar sense arribar-hi per només quinze cèntims i serà de 117,14 euros/MWh. El preu d’avui és el segon màxim històric i és més del triple dels 33,58 euros/MWh que costava el tercer divendres d’agost del 2020.

Després d’uns dies de treva, la llum recupera el to de la setmana passada, quan de dilluns a divendres es va anotar cada dia un nou rècord consecutiu. El preu del mercat majorista (pool) suposa el 24% del rebut de la llum a les 10 milions de llars acollides a la tarifa regulada o preu voluntari al petit consumidor (PVPC). Fora d’aquesta tarifa regulada hi ha els 17 milions de clients que contracten el subministrament al mercat lliure i que paguen el preu pactat per contracte amb les seves comercialitzadores, la qual cosa els evita salts de volatilitat cada dia.

El còctel de l’encariment

Tot i no ser una peculiaritat de l’agost –el juliol del 2021 la llum ha estat un 36% més cara que el juliol del 2020–, el govern de Pedro Sánchez esgrimeix que els elevats preus afecten tot Europa per culpa d’un còctel que té com a ingredients l’encariment del gas –els cicles combinats cremen gas per produir electricitat i marquen el preu del pool en moltes hores–, l’encariment dels drets d’emissió de CO2 i l’augment de la demanda per la recuperació econòmica i les altes temperatures. El cert, però, és que avui es pagarà més cara que enlloc –al Regne Unit a 113,75 lliures (133,14 euros); a Itàlia, a 109,23 euros; a Alemanya, a 102,18 euros; a França, a 101,06 euros– excepte a Portugal, que comparteix el mercat ibèric OMIE amb Espanya.

La teràpia de xoc del govern de PSOE i Podem va ser la rebaixa de l’IVA del 21% al 10% al rebut de la llum i suspendre durant el tercer trimestre l’impost a la generació elèctrica (7%) que paguen les productores, però l’estalvi és engolit per l’escalada. La vicepresidenta Teresa Ribera, a més, llançava dimarts una nova subhasta de renovables de 3.300 MW en un intent d’abaratir la factura. L’escalada està desviant el consum a altes hores de la nit buscant hores vall de deu a dotze. El preu d’avui entre les nou i les deu del vespre, per exemple, és de 126,14 euros/MWh.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona