Economia

Sánchez inicia els tràmits per apujar el salari mínim

Treball cita patronal i sindicats per dimecres

L’SMI és ara de 950 euros

“Recuperació justa és traslladar-la al sou”

Una de les grans tensions no resoltes entre els socis del govern de coalició del PSOE i Podem és el salari mínim interprofessional (SMI), amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, defensant les alces i amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, combatent les alegries i supeditant-ho tot a l’ortodòxia d’afermar primer la recuperació. En un acte a Navalmoral de la Mata (Extremadura) en què no va acceptar cap pregunta, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va iniciar ahir el desbloqueig de l’SMI –ara de 950 euros– anunciant una cita per dimecres que ve a tres bandes, entre el Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats.

Esperonat pel ritme de la vacunació també com a motor de la recuperació econòmica, Sánchez va convidar a no oblidar cap sector en la sortida de la crisi. “La recuperació no pot ser una recuperació total si no és una recuperació justa. Pel govern una recuperació justa significa que es traslladi als salaris, a l’ocupació dels joves, amb més oportunitats, i també a unes jubilacions dignes per als nostres grans”, va afirmar.

Salt a 962 o 969 euros

Els dos últims augments de l’SMI van ser amb acord social: del 22,3% el del 2019 –el salt més gran des del 1980– i del 5,5% el del 2020. Abans de l’estiu, els experts del Ministeri de Treball van proposar a Díaz que l’SMI s’incrementi 12 o 19 euros per arribar aquest 2021 als 962 o 969 euros, i que acabi la legislatura, el 2023, en 1.011 o 1.049 euros. “Estem en un moment d’elevada incertesa, la prioritat és impulsar la recuperació econòmica i la creació d’ocupació. Veurem com evoluciona el mercat laboral i, tan aviat com puguem, reprendrem el camí del salari mínim”, va dir Calviño al juliol al final d’un Consell de Ministres per rebatre Díaz.

La UGT i CCOO rebutgen que s’apliqui una pujada “estètica” de l’SMI i volen que com a mínim sigui igual que la inflació perquè els sous baixos no perdin poder adquisitiu en el context de “preus disparats”. Unai Sordo (CCOO) vol un augment “en la línia que al final de la legislatura sigui d’almenys 1.050 euros”, perquè “allà se situa el 60% de la mitjana salarial”. “L’alça hauria d’haver entrat en vigor l’1 de gener, esperem poder parlar no només de l’SMI del 2021, sinó també dels del 2022 i 2023 per assolir al final de la legislatura el 60% del salari mitjà que estableix la Carta Social Europea”, va reblar el líder de la UGT, Josep Maria Álvarez.

LA FRASE

Una recuperació justa significa que es traslladi als salaris, a l’ocupació dels joves i a jubilacions dignes
Pedro Sánchez
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA