Economia

Catalunya lidera l’activitat emprenedora a Espanya amb una taxa del 6,6% l’any de la pandèmia

En l’àmbit internacional és el dotzè territori més ben valorat per emprendre-hi, empatat amb els Estats Units

Catalunya lidera un any més la taxa d’activitat emprenedora (TEA, en anglès) a Espanya, segons l’informe Global Entrepreneurship Monitor (GEM) elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona.

La TEA catalana ha caigut fins al 6,6% el 2020 –l’any de la pandèmia–, un descens molt moderat d’1,71 punts respecte a la taxa de 2019. Amb tot, Catalunya es manté com la comunitat autònoma amb la taxa més alta, 1,41 punts superior a l’espanyola (5,19%) i 0,85 punts inferior a l’europea (7,45%). De fet, Catalunya és la comunitat autònoma més ben valorada per emprendre i, a escala internacional, és el dotzè territori més ben valorat per emprendre-hi, empatat amb els Estats Units.

La província de Barcelona és la que més resiliència de l’emprenedoria ha mostrat durant la crisi de la Covid-19, amb una TEA del 6,68% –0,28 punts menys que el 2019–. La segueixen Tarragona, amb una taxa del 6,65%, però un descens de 7,79 punts en relació amb el 2019; i Girona, amb una taxa del 5,91% (1,21 punts menys que l’any anterior). Lleida és la província que mostra pitjors xifres, amb un descens de 10,22 punts i una taxa del 4,38%.

“Estem treballant per impulsar l’ecosistema d’innovació i emprenedoria a Catalunya, amb la visió que el nostre país sigui un referent en la transferència de coneixement i innovació des dels sectors de recerca cap a l’empresa i les institucions”, ha indicat el director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà, en la presentació aquest dimarts del GEM al Bizbarcelona-Saló de l’Ocupació.

“Hem d’estar orgullosos que la província de Barcelona hagi estat la que millor ha resistit l’envestida de la Covid-19 pel que fa a l’emprenedoria”, ha apuntat la diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor. “Les dades de l’últim informe GEM ens animen a continuar treballant en aquesta direcció, posant-nos al costat de les persones emprenedores i treballant des dels municipis oferint tots els recursos que té la Diputació per enfortir les economies locals de la nostra província”, ha assegurat Menor.

El GEM és un projecte internacional que analitza la creació d’empreses a 46 països diferents. A Catalunya s’han entrevistat 2.000 persones entre el juliol i l’octubre de 2020, just quan s’aixecava el confinament més estricte provocat per la pandèmia.

L’informe també apunta que Catalunya lidera a Espanya la taxa d’emprenedors consolidats (iniciatives empresarials de més de 3,5 anys), que creix i se situa al 8,21% (superior a la mitjana europea). Pel que fa als emprenedors potencials, la taxa també creix tant a Catalunya com a la província de Barcelona i queda en el 6,99% i el 7,94%, respectivament. A més, el nombre de persones que han abandonat la seva activitat empresarial els últims 12 mesos (1,71%) ha estat similar a 2019 (1,74%). Aquest percentatge és baix si es compara amb la taxa d’abandonament europea (2,94%) o amb la dels països d’alts ingressos (4,70%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat
Informació especial

Zentinel MDS, l’‘start-up’ que ajuda a digitalitzar la maquinària antiga