Economia

La frenada en la recaptació de l'IVA confirma l'alentiment en el consum de les famílies

La desacceleració econòmica també va ser admesa ahir per dues de les grans institucions econòmiques de l'Estat

La recaptació de l'impost del valor afegit (IVA) s'ha frenat en els nou primers mesos de l'any. Segons ha explicat el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, els ingressos nets per l'IVA han crescut només un 1,9% en els tres primers trimestres de l'exercici, fins als 41.625 milions d'euros.
Ocaña ha relacionat aquest moderat creixement amb un increment de les devolucions i va confiar en un augment de la recaptació en els últims mesos de l'any.

El secretari d'Estat d'Hisenda ha reconegut, no obstant, que en el conjunt de l'exercici la recaptació per l'IVA tindrà un creixement "un parell de punts per sota" de l'alça nominal de l'economia, és a dir, podria situar-se al voltant del 5%.

Ocaña ha admès també que una moderació dels ingressos per l'IVA deixa entreveure una desacceleració de la demanda interna i del consum familiar. Malgrat tot, va assenyalar que aquesta tendència pot ser positiva per a l'economia perquè pot suposar un "reequilibri" del patró de creixement.

Comptabilitat
Per altra banda, la comptabilitat de l'Estat va registrar fins al setembre un superàvit de 12.857 milions d'euros, xifra que equival a l'1,22% del PIB i supera en un 19,9% l'excedent aconseguit en el mateix període del 2006.

En la presentació d'aquestes xifres, Ocaña ha assegurat que al final de l'exercici el superàvit se situarà al voltant de l'1,8% -"en línia amb el que es va registrar l'any passat", ha dit-, una xifra que se situa cinc dècimes per sobre de les previsions de l'executiu central a començaments d'any.

El resultat del superàvit fins al setembre és conseqüència d'uns pagaments que van situar-se en els 101.126 milions d'euros, un 9,7% més, mentre que els ingressos van elevar-se fins als 113.983 milions d'euros, un 10,8%.

Previsions, a la baixa
La desacceleració econòmica també va ser admesa ahir per dues de les grans institucions econòmiques de l'Estat. L'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) va assenyalar ahir que el creixement econòmic espanyol serà l'any que ve "un punt inferior" al que es registri aquest exercici, que s'estima que se situï en el 3,7%.

Aquesta dada de l'IEF es col·loca per sota de les previsions recollides en els pressupostos generals de l'Estat del 2008, que preveuen un creixement econòmic del 3,3%. "Serà un bon creixement", va valorar Fernando Casado, director de l'IEF, malgrat el descens respecte a aquest any.

L'Institut d'Estudis Econòmics, per la seva part, va situar el creixement de l'economia espanyola per a l'any que ve en el 2,8% i va qualificar les previsions dels pressupostos com a "extremadament optimistes".

El servei d'estudis de la CEOE justifica aquesta desacceleració en un context internacional "menys favorable" i amb un petroli car i un euro fort que perjudica les exportacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.