Economia

Unió Europea

El BCE apuja mig punt el tipus d’interès a la zona euro

El tipus bàsic augmenta fins al 2,5 %; el de facilitat marginal de crèdit, al 2,75 % i el de facilitat de dipòsit, al 2 %

L’autoritat monetària europea avisa que continuarà elevant els tipus per contenir la inflació

El Banc Central Europeu (BCE) ha acordat aquest dijous apujar mig punt els tipus d’interès a la zona euro davant per intentar contenir la inflació. L’autoritat monetària europea avisa que continuarà augmentat el preu del diner davant la “considerable revisió a l’alça de les perspectives de la inflació”.

El Consell de Govern del BCE ha decidit apujar mig punt els tres tipus d’interès oficial. Així, el tipus per a les principals operacions de finançament augmenta fins al 2,5 %; el de la facilitat marginal de crèdit, se situa en el 2,75 %, i el de la facilitat de dipòsit, al 2 %. La mesura tindrà efecte a partir del 21 de desembre.

El BCE adverteix que continuarà augmentant “significativament” els tipus d’interès, ja que la inflació encara és “excessivament elevada” i la previsió és que es mantingui “per damunt del seu objectiu durant massa temps”.

Els experts de l’Eurosistema han revisat les seves previsions de l’augment de preus “significativament a l’alça” i ara estimen que la taxa se situarà en una mitjana del 8,4 % el 2022 i baixarà al 6,3 % el 2023. També calculen que la inflació baixi de manera acusada al llarg de l’any entrant i que el 2024 sigui del 3,4 % i del 2,3 % el 2025, quan ja serà més propera a l’objectiu del 2 %.

L’entitat avisa que l’economia de la zona euro podria experimentar una contracció aquest trimestre i el proper per la crisi de l’energia, l’“elevada incertesa”, el “debilitament de l’activitat econòmica nacional2 i a l’“enduriment de les condicions de finançament”. No obstant això, els experts creuen que si es produeix una recessió aquesta seria relativament curta i poc profunda.

En qualsevol cas, auguren que el creixement sigui moderat l’any vinent i el revisen “considerablement a la baixa” en comparació amb les projeccions anteriors. En concret, preveuen que l’economia de l’Eurozona creixi un 3,4 % el 2022, un 0,5 % el 2023, l’1,9 % el 2024 i l’1,8 % el 2025.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona

Recreacions virtuals de cors perquè els cardiòlegs assagin

Barcelona
Contra xifrada
Anna Pinter Pla

Un bon àpat per la inclusió

Torroella de Montgrí

Jornada per aprofundir en el turisme inclusiu al Baix Empordà

Torroella de Montgrí
Economia

Els pescadors d’arrossegament de Cambrils dividiran la veda

Cambrils
QUERALBS

FGC alerta que el consistori no ha signat el principi d’acord sobre Vall de Núria

QUERALBS