Economia

Unió Europea

El BCE apuja mig punt el tipus d’interès a la zona euro

El tipus bàsic augmenta fins al 2,5 %; el de facilitat marginal de crèdit, al 2,75 % i el de facilitat de dipòsit, al 2 %

L’autoritat monetària europea avisa que continuarà elevant els tipus per contenir la inflació

El Banc Central Europeu (BCE) ha acordat aquest dijous apujar mig punt els tipus d’interès a la zona euro davant per intentar contenir la inflació. L’autoritat monetària europea avisa que continuarà augmentat el preu del diner davant la “considerable revisió a l’alça de les perspectives de la inflació”.

El Consell de Govern del BCE ha decidit apujar mig punt els tres tipus d’interès oficial. Així, el tipus per a les principals operacions de finançament augmenta fins al 2,5 %; el de la facilitat marginal de crèdit, se situa en el 2,75 %, i el de la facilitat de dipòsit, al 2 %. La mesura tindrà efecte a partir del 21 de desembre.

El BCE adverteix que continuarà augmentant “significativament” els tipus d’interès, ja que la inflació encara és “excessivament elevada” i la previsió és que es mantingui “per damunt del seu objectiu durant massa temps”.

Els experts de l’Eurosistema han revisat les seves previsions de l’augment de preus “significativament a l’alça” i ara estimen que la taxa se situarà en una mitjana del 8,4 % el 2022 i baixarà al 6,3 % el 2023. També calculen que la inflació baixi de manera acusada al llarg de l’any entrant i que el 2024 sigui del 3,4 % i del 2,3 % el 2025, quan ja serà més propera a l’objectiu del 2 %.

L’entitat avisa que l’economia de la zona euro podria experimentar una contracció aquest trimestre i el proper per la crisi de l’energia, l’“elevada incertesa”, el “debilitament de l’activitat econòmica nacional2 i a l’“enduriment de les condicions de finançament”. No obstant això, els experts creuen que si es produeix una recessió aquesta seria relativament curta i poc profunda.

En qualsevol cas, auguren que el creixement sigui moderat l’any vinent i el revisen “considerablement a la baixa” en comparació amb les projeccions anteriors. En concret, preveuen que l’economia de l’Eurozona creixi un 3,4 % el 2022, un 0,5 % el 2023, l’1,9 % el 2024 i l’1,8 % el 2025.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Llista unitària de Foment i Pimec per a les eleccions a la Cambra de Barcelona

barcelona

Invertir en projectes de l’economia real a partir de 10.000 euros

5G Ventures tanca una ronda d’inversió d’1 milió d’euros i accelera el creixement

Barcelona

La Comissió Europea insta a no prorrogar la intervenció en el mercat energètic

Barcelona

El Consell de Ministres aprova el projecte de la segona fase del Pla de Recuperació

barcelona

La pedregada de dilluns fa perillar més de la meitat de la collita de fruita a Alguaire

ALGUAIRE

Figueres lidera per segon mes consecutiu la reducció de l’atur a comarques gironines

figueres

L’OCU denuncia la “mala pràctica” de la banca de demanar la declaració de l’IRPF

barcelona

Impacte de la superilla en el comerç: Gràcia com a model

FUNDADOR I DIRECTOR DE L'OBSERVATORI EIXOS.CAT