Economia

Calen dues feines per viure de la pagesia

La crisi de la pagesia (4). El sector del cereal

El preu dels cereals, primera matèria per a l’elaboració dels biocombustibles, va començar a créixer l’any passat de forma espectacular. El sector del cereal va celebrar-ho, però l’alegria no ha durat gaire. La sequera que ha patit Catalunya durant mesos i les pluges que van caure durant la primavera passada han perjudicat la collita de cereals. Si, a més, a aquesta mala collita s’hi afegeix l’increment dels costos de producció provocats, sobretot, per l’augment del preu del petroli, el resultat és decebedor.

Alejandro Domingo conrea 50 hectàrees de cereals a Tàrrega (Urgell) i es lamenta per la mala collita d’aquest any: “En una temporada normal acostumo a collir uns 3.000 quilos de cereal per hectàrea, però aquest any només n’estic collint uns 600”. “Si no fos perquè als matins treballo d’operari a l’Ajuntament, em seria impossible fer de pagès, que és el que més m’agrada d’aquest món”, assegura.

Domingo explica que “feia anys” que el sector del cereal no experimentava una pujada tan important dels preus. “Però, alhora –remarca–, hem vist com ha pujat el preu del petroli i tots els productes derivats (plàstics, adobs...), que ha fet encarir els costos de producció”. Així, una temporada que hauria d’haver sigut beneficiosa per al sector del cereal, s’està convertint en un calvari per a molts pagesos.

Malgrat la passió que Domingo sent per la seva feina, recomana als seus fills que “facin el possible per allunyar-se d’aquest món”, que considera difícil i complicat per sobreviure. Domingo es mostra crític amb els governants i els llança un missatge, convidant-los a “posar-se les piles” i a desenvolupar unes polítiques agràries adequades per evitar que els pagesos desapareguin.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Una quinzena de comerços volen traspassar el negoci per falta de relleu

BANYOLES

Els preus s’apugen set dècimes per l’alça de la roba, l’electricitat i els pisos turístics

GIRONA
ECONOMIA

Augmenta un 35,6% l’allotjament turístic al Vallès Occidental amb una estada mitjana de dues nits

TERRASSA
ECONOMIA

El Maresme pedala a favor de l’EuroVelo 8

MATARÓ
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

La CE exigeix a Booking complir amb la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona