Economia

economia

La declaració de la renda, des d’avui i fins al juny i ja amb el nou tribut a les grans fortunes

La campanya de la renda (IRPF) i de l’impost de patrimoni –que a Catalunya presenta una nova escala– corresponent a l’exercici del 2022 obre des d’avui i fins al 30 de juny el termini de presentació per internet (https://sede.agenciatributaria.gob.es). Tot i que la via telemàtica és ja l’escollida per nou de cada deu contribuents, a partir del 5 de maig s’obrirà el termini per via telefònica i a partir de l’1 de juny hi haurà l’opció presencial amb cita a les oficines de l’Agència Tributària. La campanya d’aquest any arriba amb novetats com ara l’impost temporal de solidaritat de les grans fortunes (model 718), que grava amb una quota addicional els patrimonis de les persones físiques que superin els 3 milions d’euros i que pretén anul·lar els efectes perversos del dúmping fiscal practicat per la regió de Madrid amb una bonificació del 100% que perjudica la resta de les comunitats –entre les quals, Catalunya– incloses en el sistema comú de finançament.

Tot i la inèrcia a validar l’esborrany entregat per acabar abans tot prement el botó “Acceptar” i prou, l’Agència Tributària insisteix en el recordatori de comprovar la informació generada i l’aplicació de deduccions i bonificacions. En cas de domiciliació bancària del pagament, el contribuent no pot esperar fins al 30 de juny, que és l’últim dia, perquè el termini acaba tres dies abans, el 27 de juny. Les persones amb rendes inferiors a 22.000 euros anuals estan exemptes de presentar la declaració si tenen un sol pagador (o bé 14.000 euros en cas de més d’un pagador), però sí que ho han de fer els receptors de l’ingrés mínim vital (no hi obliga l’Agència Tributària, però sí que ho fa la Seguretat Social com a condició per conèixer els ingressos del beneficiari i si compleix els requisits per continuar rebent l’ajuda).

Per sobre de 3 milions

El nou gravamen temporal als rics és de l’1,7% per als patrimonis entre 3 milions i 5,3 milions; del 2,1% per als que tenen entre 5,3 i 10,6 milions, i del 3,5% per als patrimonis superiors als 10, 6 milions. Com que la situació de les fortunes a Catalunya i a Madrid no és la mateixa, la llei estableix que es podrà deduir la quota abonada en concepte d’impost de patrimoni autonòmic per evitar que un ric tributi dues vegades pel mateix fet imposable quan el que es persegueix és que els rics residents a Madrid no se n’escapin i ho facin de debò per primera vegada gràcies a l’impost temporal de solidaritat de les grans fortunes (ITSGF). Andalusia, governada pel PP com el Madrid d’Isabel Díaz Ayuso, també rescata els patrimonis amb la bonificació autonòmica del 100%, de tal manera que a les dues comunitats la riquesa neta a partir de la qual ha calculat Fedea que començarà a actuar el nou tribut és de 3,7 milions (3 milions més els 700.000 euros del mínim exempt). Hisenda calcula que hi ha un potencial de 23.000 contribuents que estaran sotmesos al nou tribut i que la recaptació aportarà 1.500 milions a les arques estatals (3.000 milions en total en els dos anys en què estarà en vigor).

Plans de pensions

Una altra de les novetats d’aquesta campanya del 2023 és la normativa d’aportació als plans de pensions: l’aportació individual màxima als plans de pensions privats amb dret a deducció a l’IRPF es redueix des dels 2.000 euros fins als 1.500 euros anuals. Les aportacions màximes als plans d’empresa amb dret a deducció, en canvi, s’incrementen fins als 8.500 euros. Entre totes dues, l’aportació total amb beneficis fiscals es manté en 10.000 euros anuals.

Casella de criptomoneda

En l’àmbit de guanys i pèrdues patrimonials, hi ha un nou desglossament en tres apartats perquè un dels quals és específic per a criptomonedes: el primer és per a la transmissió d’immobles i drets reals sobre béns immobles; el segon és el de nova creació per declarar transmissions o permutes de monedes virtuals, i el tercer és l’apartat residual “Altres elements patrimonials”. En exercicis anteriors, es requeria al contribuent un codi per identificar el tipus d’element patrimonial transmès, i ara es facilita el càlcul del guany en cada element patrimonial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona
ECONOMIA

El BBVA ja va descartar millorar l’oferta al Banc Sabadell

barcelona
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes