Economia

Europa alerta que és “urgent” més habitatge social a l’Estat

El Consell d’Europa assegura que pateix una crisi “llarga i estructural de greus proporcions”

El Banc d’Espanya adverteix que el control del lloguer de la llei d’habitatge pot provocar “efectes indesitjats” i que gairebé la meitat de llogaters estan en risc de pobresa

Un informe de la comissaria de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, alerta que hi ha “una necessitat urgent” de més habitatge social i accessible a l’Estat espanyol del que afirma que pateix “una crisi de l’habitatge llarga i estructural de greus proporcions”. L’informe el va elaborar després de la visita que va fer el novembre passat i constata que la falta d’habitatge es va agreujar perquè els governs van permetre que els fons d’inversió compressin immobles fet que va derivar en una pujada de preus dels lloguers.

Mijatovic reconeix, però, que el problema s’ha atès parcialment amb les mesures del pla de recuperació, transformació i resiliència del govern del 2021 i també pel pla nacional d’acció d’accés a l’habitatge del 2022-2025 i, en aquest sentit, assegura que si s’apliquen adequadament podran crear una oferta d’habitatge social i accessible.

L’informe, en el que també parla de desallotjaments i de l’infrahabitatge, es va elaborar abans de l’aprovació a finals d’abril de la llei d’habitatge al Congrés i la comissaria afegeix que és “important” que s’apliqui el més aviat possible.

L’executiu ha comentat respecte l’informe que, precisament no té en compte la tramitació de la llei pendent del Senat que preveu un topall als lloguers, entre altres, i que no ha tingut en compte diverses esmenes per atendre casos de desnonaments a la llei dels 2018 de procediment administratiu

Avís del Banc d’Espanya

Qui també ha parlat de la llei d’habitatge és el Banc d’Espanya per advertir que algunes com el controlo de les rendes i dels preus dels lloguers “podria generar efectes indesitjats a mitjà termini”, com canvis en la composició de l’oferta o increments de preus en segments no regulats.

En el seu informe anual assegura que gairebé la meitat dels llogaters a l’Estat estan en risc de pobresa o d’exclusió. L’any 2021 un 48,9% dels llogaters estaven en aquesta situació, la xifra més alta de la Unió Europea, i el 40,9% dedicaven més del 40% de la seva renda a pagar l’habitatge. L’informe també constata la caiguda de les persones propietàries de la seva residència habitual, que ha passat d’un 82,6% el 2011 a un 73,9% el 2020. La caiguda és encara més pronunciada entre els menors de 35 anys, passant del 69,3% al 36,1%. Com a conseqüència, ha crescut molt significativament el mercat de lloguer, amb un augment net estimat de 800.000 llars i 2 milions de persones entre 2011 i 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Tractors tallen la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS