Economia

sequera

La CHE assegura als pagesos que es poden fer dos regs de supervivència al canal d’Urgell

La Confederació afirma que amb les reserves dels pantans d’Oliana i Rialb es podrien salvar els arbres fruiters durant l’estiu

UP exigeix més transparència i formar part de la presa de decisions en la gestió de l’aigua

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha assegurat a Unió de Pagesos (UP) que amb les reserves d’aigua actuals al sistema d’embassaments d’Oliana i Rialb, que ara mateix són d’uns 18 hectòmetres, es podrien arribar a fer dos regs de supervivència per als arbres fruiters del canal d’Urgell durant l’estiu.

Així ho ha explicat a la premsa el responsable de regadius del sindicat agrari, Jaume Pedrós, que ha comentat que aquestes dades les hi han proporcionat els responsables de la CHE durant la reunió que han mantingut amb representants d’UP. La trobada s’ha produït després de la tractorada que els pagesos han mantingut aquests dies des de Ponent fins a Saragossa per exigir a la Confederació solucions a la manca d’aigua que fa perillar el potencial productiu del camp català. En declaracions recollides per l’ACN, Pedrós ha dit que han demanat més “transparència” a l’hora de facilitar informació sobre la gestió de l’aigua i poder participar en la planificació dels regadius.

La previsió de la CHE és que després de les nevades dels darrers dies augmentin les aportacions als embassaments i que, en funció de la pluviometria, potser encara hi podria haver més regs durant la campanya. “La CHE ho veu possible”, ha afirmat Pedrós, que també ha explicat que dijous, la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell ha d’acordar en el transcurs d’una junta, quan es podrà fer el primer reg de supervivència.

Els pagesos, ha recordat Pedrós, s’han exclamat davant de la Confederació per la manca de transparència que aquesta ha mantingut en la gestió dels problemes causats per la sequera. Així, per exemple, UP creu que les actes de les comissions de desembassament s’haurien de penjar a la xarxa perquè tothom hi pogués accedir. El sindicat considera que els pagesos, com a usuaris, també haurien de poder intervenir en la presa de decisions relacionades amb les recomanacions d’usos de l’aigua. “Haurien d’anar una mica més avall i no ser tant inaccessibles”, ha afirmat el portaveu d’UP, que també ha destacat que, en els més de 100 anys d’història de la CHE i els 48 del sindicat, encara no havien celebrat mai cap reunió formal.

De fet, la trobada d’avui havia estat sol·licitada pels pagesos fa un mes, i no ha estat fins que han fet una protesta amb els tractors a la porta de l’entitat que han estat rebuts. Pedrós ha confirmat que, malgrat les converses d’avui, les mobilitzacions no s’aturaran fins que les administracions “es mullin” i concretin els ajuts amb què compensaran els pagesos afectats. “Volem tancar el tema i que els pagesos quedin contents sense que hagi de plegar ningú”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona