Economia

Amat Immobiliaris, amatent a les oportunitats de consolidació

La firma, que comercialitza i administra habitatges, estudia adquisicions per guanyar quota de mercat i captar talent. Cal descarbonitzar el parc edificat i afrontar els problemes d’accés.

Fins al 2008 era una organització només de dones, i encara són el 75%
La cartera de 2.500 pisos en lloguer té més sortides que incorporacions

Amat Immobliaris, empresa familiar dedicada a l’administració, la comercialització i els serveis de consultoria immobiliària bàsicament a l’àrea metropolitana de Barcelona, està amatent a les oportunitats de consolidació amb compres selectives que li proporcionin cartera de clients i talent. L’any passat van adquirir una empresa i ara tenen algunes operacions en estudi.

D’ocasions, no en falten, perquè el sector de l’intermediació immobiliària està molt fragmentat, i la jubilació de professionals és una font inesgotable d’adquisicions: “És un àmbit en què semblava que mai passava res, però en els últims dos anys hi ha una tendència clara a la consolidació”, explica Guifré Homendes Amat, director general i membre de la tercera generació de la família propietària.

Aquesta fragmentació resta potencial a un sector que arrossega un baix prestigi professional i, per contra, ha d’entomar reptes d’enorme complexitat i transcendència, que, per a Homedes Amat, requereixen grups representatius amb capacitat de gestió i influència. El responsable d’Amat Immobiliaris en menciona dos: el problema d’accés a l’habitatge i la descarbonització del parc edificat. En relació amb el segon punt, Amat ha muntat un departament d’assessorament per a la transformació energètica dels habitatges, que anomenen Amatzonia. Aquesta activitat els ha permès ampliar l’àrea d’influència a comarques on no solen treballar de manera natural.

Amat Immobiliaris va néixer, gràcies a Joan Amat Sala, a Sant Just Desvern ara fa 75 anys com un despatx d’administració de finques. El 1990 van obrir oficina a Sant Cugat del Vallès, un mercat de característiques similars, i el 2011 es van implantar a Barcelona, amb una seu al carrer Balmes, tot i que la firma ha tingut sempre activitat a la capital catalana. En l’actualitat, també tenen dependències a Via Augusta, a tocar de la Diagonal. La comercialització d’obra nova també els obliga a efectuar implantacions efímeres vinculades amb els projectes; és el cas de Mollet del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat, Vilanova i la Geltrú i Tiana.

La venda d’obra nova és una part de l’activitat comercialitzadora d’Amat, conjuntament amb la d’habitatges de segona mà, lloguer i compravenda d’immobles de luxe. En conjunt proporciona entre el 40 i el 50% de la facturació de la companyia, que el 2022 va ser de 5,3 milions d’euros. Un altre 40% és la gestió administrativa: de comunitats de propietaris o de la cartera de lloguer. La resta del negoci prové de la consultoria, bàsicament de la gestió del sòl: fan tota la tramitació per a la transformació urbanística i també poden cercar promotora per al projecte. Aquesta activitat sol portar associada l’encàrrec de comercialitzar els habitatges i, finalment, segons el cas, l’administració de la comunitat de propietaris i la dels pisos de lloguer, de manera que la consultoria, tot i que contribueix menys a la facturació, acaba generant negoci a les altres potes de la companyia i, de retruc, comporta una relació amb diferents nivells de l’administració pública gens menyspreable: “Es generen oportunitats creuades”, en paraules d’Homedes.

D’aquesta manera, Amat Immobiliaris ha aconseguit una mica d’estabilitat en un negoci molt sensible als cicles de l’economia. Tot i això, van patir la crisi de l’obra nova del 2008-14. La reactivació després d’aquest període va impactar en els comptes d’Amat l’any 2019 amb un rècord de facturació, en superar ampliament el 6 milions d’euros. A l’obra nova cal sumar els lloguers, que estaven a l’alça. “Ara s’ha tornat a trencar el cicle de l’obra nova”, lamenta el director general de la companyia. També està tocat el lloguer. Tenen uns 2.500 habitatges en cartera i, cada any, uns 450 d’aquests busquen llogater, però aquest any seran uns 270. Hi ha menys moviment i, a més, hi ha més sortides de la cartera que entrades. Al final això significa menys honoraris. De tota manera, Amat Immobiliaris confia a repetir el de negoci de l’any passat.

Amat té una plantilla de 74 persones, de les quals el 75% són dones. De fet, fins al 2008 era una organització només formada per treballadores.

AMAT IMMOBILIARIS

Facturació
5,3 M€
Treballadors
74
Any de fundació
1948
En col·laboració amb altres firmes del sector estan explorant el negoci digital: han desenvolupat una aplicació que analitza la reputació virtual dels llogaters, informació que se suma a la recopilació que ja es fa de manera tradicional. D’altra banda, també estan analitzant potencials negocis per al públic sènior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona