Economia

JOAN CASTAÑO,

EXALCALDE DE SANT CELONI (1989-2007 I 2011-2015)

“Hem d’atraure més indústries”

POL ·

“Cal donar facilitats a les que ja tenim perquè creixin i fer-ne venir de noves”

“El sector primari té una gran potencialitat, no el podem abandonar; mantenir el perfil forestal del municipi és una assignatura pendent”

Fill d’immigrant andalús i de bredenca, la mort prematura del pare va forçar Joan Castaño Augé (Sant Celoni, 1951) a incorporar-se al món laboral encara adolescent. Alcalde socialista de Sant Celoni durant 22 anys, és un gran coneixedor de la realitat econòmica i social de la vila. Actualment, és regidor en el nou govern local, format pel PSC i L’Alternativa.

L’exalcalde de Sant Celoni Joan Castaño Augé va començar a treballar a la indústria química local com a analista de laboratori quan tenia 15 anys.

Com van ser aquests inicis?
Vaig entrar a treballar a Derivados Forestales, una empresa que destil·lava la fusta, sobretot del Montseny, i en feia carbó. De la destil·lació se n’obtenien diversos líquids. Els més importants eren el metanol, l’àcid acètic i l’acetona, productes que necessitaven indústries com ara la tèxtil.
Per què destacava el sector químic al municipi?
Econòmicament, ha estat molt important perquè solia tenir uns salaris més alts en comparació amb d’altres sectors, com ara el tèxtil o el de serveis, i perquè ha generat llocs de treball directes i indirectes. Al comerç, per exemple, l’ha beneficiat molt.
Com ha canviat la indústria química local en tots aquests anys?
Quan vaig entrar d’alcalde, les indústries tenien pendent un salt qualitatiu quant a contaminació atmosfèrica i de les aigües. Hi havia empreses que tenien depuradores, però quedava bastant a fer. També amb relació a les aigües residuals dels municipis.
I què es va fer?
La indústria va fer un esforç, també l’administració i Europa, que va pagar moltes de les depuradores, especialment les urbanes. Es va produir una transformació, millores en l’aspecte de les emissions a l’atmosfera. Ens vam posar al nivell que exigia la normativa europea i això va fer que la indústria química invertís més a Sant Celoni que en altres llocs.
Sant Celoni destinarà fons europeus Next Generation a la indústria local?
Estem aterrant [a l’Ajuntament] i analitzant les quantitats assignades, que a Sant Celoni són poc importants. Crec que, com a Ajuntament, hi ha d’haver també una planificació i tenir projectes preparats per quan hi hagi ajudes, ja siguin de la Generalitat, la Unió Europea o la Diputació. Tenir projectes, i no córrer quan surten les subvencions, perquè si no fas tard.
S’ha d’apostar pels clústers?
Els clústers donen cos, i això sempre és bo. Treballarem per crear-ne algun que tingui prou força per reclamar a les administracions qüestions de formació, de subvencions... Hem de donar facilitats a les indústries que tenim perquè puguin créixer i perquè en vinguin de noves. Com a país, estem en un procés de voler reindustrialitzar, la paraula que abans era tabú. Però, és clar, amb una indústria de qualitat, capdavantera i posada al dia, cosa que tenim.
A més del químic, cal potenciar algun altre sector a Sant Celoni?
Hem de pensar també en el sector primari, no el podem abandonar. Té una potencialitat que hem de posar sobre la taula. Mantenir el perfil forestal del municipi és una assignatura pendent. Fer una bona gestió del bosc i crear llocs de treball. És una idea que hem de treballar, un camí a explorar a curt i mitjà termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona