Economia

Vivenda solidària

El Prat de Llobregat

Ningú posa en dubte que el Prat de Llobregat és el municipi més solidari de Catalunya, ja que acull l'aeroport de Barcelona, el port, la zona d'activitats logístiques, una gran depuradora i d'aquí a un any una dessalinitzadora, entre altres infraestructures. L'Ajuntament vol traslladar ara la solidaritat al camp de la vivenda.
La construcció d'habitatge protegit al Prat de Llobregat ha crescut amb força en els últims anys. En el període 2003-2007, el 27,5% de les vivendes construïdes ha gaudit d'algun tipus de protecció, una de les taxes més elevades de la corona metropolitana.

No obstant això, no sembla suficient si es té en compte que el municipi ha perdut població en aquest període. I és que accedir a una vivenda és difícil al Prat, on només s'han aixecat 211 vivendes entre 2003 i 2007.

El cost del metre quadrat d'un pis de segona mà s'eleva a 3.467 euros, segons les dades del portal Idealista.com, mentre que el lloguer mitjà és de 811 euros. "A causa de la poca pressió de la demanda, el Prat era fins ara una ciutat amb escassa promoció residencial", diu Esther Llorens, de la consultora immobiliària Aguirre Newman.

Alternatives per als joves
Per evitar que el municipi continuï perdent població, l'Ajuntament potenciarà encara més la construcció de vivenda i tindrà especial cura de la protegida. "La promoció d'habitatges és la prioritat més important d'aquesta legislatura per oferir alternatives als joves i evitar que marxin", assegura Lluís Tejedor, alcalde del Prat de Llobregat.

Tejedor té en el seu punt de mira dues zones de la ciutat que s'han de començar a desenvolupar aquest any. Es tracta del Prat Nord -entre l'autovia i la pota sud-, on es preveu la construcció de 7.600 pisos, la meitat de protecció oficial, i el Prat Sud, situat just a l'altre extrem, tocant l'aeroport, i on es construiran uns 3.000 pisos, també la meitat de protecció.

Encara no s'ha determinat quin nombre de pisos protegits seran de lloguer i quants de venda. Amb aquests nous pisos augmentaran en un 30,6% els habitatges actuals del Prat i hi haurà uns 18.000 nous residents, un 28% més dels censats l'any passat.

El desenvolupament d'aquestes dues zones servirà per augmentar el parc de pisos socials, que malgrat els esforços dels últims anys es manté en un modest 0,9 habitatges protegits per cada mil habitants del municipi, segons les dades del departament de Medi Ambient i Habitatge.

Un d'aquests dos barris entrarà dins les noves àrees residencials estratègiques, comenta Tejedor, que considera que el Pacte Nacional per l'Habitatge és una bona eina "de consens polític, social i econòmic" per afrontar "el problema més important de la societat, que és l'accés a l'habitatge".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.