Economia

Reclamen posar fre als “abusos” de grans empreses que en subcontracten de petites

Pimec Girona també ha alertat que si els tipus d’interès continuen a l’alça moltes pimes patiran “desajustos” i perdran competitivitat

Durant la presentació de l’anuari de la Pime Catalana, el president de Pimec Girona, Pere Cornellà, ha recordat que les petites i mitjanes empreses, precisament per la seva dimensió, són “més vulnerables” que les grans corporacions a les fluctuacions dels mercats. Admet que, davant el context inflacionista, calia “refredar l’economia” per contenir l’alça de preus. Però també alerta -segueix informant l’ACN- que l’increment dels tipus d’interès no pot allargar-se, perquè acabarà impactant de ple amb la competitivitat (una de les línies de flotació de les empreses).

El president de Pimec recorda que els costos de finançament “ara s’han multiplicat per quatre”, i que per a les petites i mitjanes empreses, això suposa una dificultat afegida. “Per la seva dimensió, no poden traslladar-ho als preus; per tant, això els obliga a reduir marges”, concreta. “Si aquesta alça de tipus d’interès es manté gaire temps, serà un factor de desestabilització, perquè els costos de finançament repercutiran de ple als comptes d’explotació de les empreses”, afegeix el president de la patronal.

I al costat d’aquest risc, l’empresari gironí també afegeix que les pimes han d’afrontar un altre llast: la morositat per l’incompliment dels terminis de pagament. En concret, Pimec Girona posa el focus en les grans empreses i corporacions que guanyen una licitació per fer una obra o bé són adjudicatàries d’un contracte públic. Cornellà explica que, a l’hora de tirar-ho endavant, moltes subcontracten part de la feina a petites i mitjanes empreses. Però triguen massa a pagar les factures, i això deixa aquestes firmes en entredit. “L’administració paga a 30 dies, però quan els adjudicataris han de fer-ho amb aquells a qui subcontracten, és quan es produeix un buit”, critica Pere Cornellà, que també explica que això obliga les pimes a tirar de recursos propis, cosa que els complica el seu dia a dia. “I si estàs en un sector on hi ha una altra dependència i marges curts, a vegades no en fas prou per suportar-ho”, lamenta.

Per això, la patronal gironina reclama a les administracions -en especial, a l’Estat- que vetllin perquè es compleixin els terminis de pagament. I aquí, confia que la normativa europea que es vol implantar als diferents socis de la Unió, i que a partir del dia 30 contempla que es generin interessos de demora de manera automàtica, pugui ajudar a resoldre-ho. “Però una cosa és la intenció i l’altra és veure de quina manera aquest reglament es va transposant als diferents països”, diu Cornellà.

Superar la pandèmia

Els resultats de l’Anuari de la Pime Catalana, l’última edició del qual recull les dades del 2021, evidencien com l’economia de la demarcació va recuperar-se de la pandèmia. Aquell any, al territori hi havia 65.046 pimes (el 99,3% de les empreses) que donaven feina a 194.805 persones (el 76% del total d’ocupats).

L’estudi recull que entre aquell any i el de l’esclat de la covid, l’evolució de les pimes gironines va ser positiva, perquè van millorar tant en rendibilitat com en productivitat i competitivitat. Tot i això, l’anuari també alerta que “l’endeutament a curt termini va augmentar de manera generalitzada”.

Per sectors, el que va ser més rendible de la demarcació va ser la indústria. I dins aquesta, per subsectors, en destaquen les pimes dedicades al cautxú i la fusta; les indústries químiques; les d’energia, gas i aigua, i les de reciclatge. Si es compara la demarcació amb la resta de Catalunya, però, en termes de rendibilitat i competitivitat, les petites i mitjanes empreses de Girona van situar-se lleugerament per sota de la mitjana de les altres demarcacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA