Economia

Les comarques gironines perden més de 14.000 llocs de treball aquest setembre

La fi de la temporada turística ha deixat una sotragada forta

L’atur es manté pràcticament invariable, amb tan sols deu desocupats menys i 29.822 persones que busquen feina

El mercat laboral gironí tanca el setembre amb una sotragada forta arran de la fi de la temporada turística. Segons recullen les dades d’afiliació a la Seguretat Social, només durant aquest mes s’han perdut més de 14.000 llocs de treball a la demarcació. És la baixada més alta de tota Catalunya, i denota la dependència que té l’economia del territori del turisme i els serveis, informa l’ACN. Traslladat en percentatges, tan sols durant el setembre l’afiliació ha baixat un 3,73% a les comarques gironines i es torna a situar més o menys a nivells del mes de maig.

Per contra, l’atur s’ha mantingut pràcticament invariable, i fins i tot ha baixat lleugerament, amb tan sols deu desocupats menys. A la demarcació, ara hi ha 29.822 persones que busquen feina. En comparació amb un any enrere, encara s’està per sota dels registres del setembre del 2022 (perquè aleshores hi havia un 10% d’aturats més a les comarques gironines.

Per sectors, com ja és habitual, la gran majoria dels qui estan apuntats a les llistes són treballadors dels serveis (dins els quals hi ha el comerç i l’hostaleria). En concret, a les comarques gironines hi ha 20.717 desocupats al terciari, seguits dels 3.441 de la indústria, els 2.795 de la construcció i els 643 de l’agricultura. Per últim, hi ha 2.226 aturats a qui no els consta cap feina anterior.

Ara mateix a les comarques gironines hi ha 363.867 afiliats. En comparació amb el setembre del 2022, són un 2,76% més (en concret, 9.781). Ara bé, si aquesta dada es posa en relació amb els mesos anteriors, pràcticament iguala la del maig d’aquest 2023 (quan a la demarcació hi havia 360.143 afiliats). És a dir, que només durant el setembre, s’ha destruït tota aquella ocupació que s’havia creat als mesos d’estiu.

Per últim, les dades del ministeri també recullen l’evolució dels contractes. Durant el setembre, a la demarcació se n’han rubricat 20.749. En comparació amb l’agost, són un 10,87% més; en concret, 2.085. Ara bé, en comparació amb l’any passat, són menys. Perquè si es contraposen amb els del setembre del 2022, aleshores se’n van signar un 15,89% més.

De tot aquest global, el sector que concentra més contractes durant el setembre és del de serveis (14.270). I per tipologies, els indefinits i els temporals es reparteixen gairebé a parts iguals (amb 10.529 i 10.220, respectivament).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona