Economia

Front comú amb Portugal per potenciar l’economia verda

La consellera i el governador del Banc de Portugal coincideixen a reclamar a la UE que faciliti les inversions per incentivar la transició

Mas Guix també estreny relacions amb el govern lus per al desplegament de les renovables

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i el governador del Banc de Portugal, Mário Centeno, han compartit la necessitat que la normativa europea faciliti les inversions per fer front a la transició verda, segons ha informat el departament en una nota de premsa després de la reunió que han mantingut aquest matí a Lisboa. “La inversió verda ja adquireix una dimensió existencial –ha defensat Mas Guix– per lluitar contra el canvi climàtic, primer, però també perquè serà la clau per reindustrialitzar l’economia de la Unió Europea”. “Si no adaptem les normes d’estabilitat a les necessitats d’inversió que hem de realitzar, no serem capaços de fer-hi front”, ha emfasitzat.

Tant la consellera com el dirigent bancari han estat d’acord que la normativa europea actual ja ha de permetre trobar l’encaix legal per facilitar aquestes inversions. “Si vam ser capaços de fer el que es va fer durant la pandèmia amb els Next Generation vol dir que tenim marge”, han convingut. Mas Guix també ha traslladat la seva inquietud per l’augment del cost de la vida i les seves conseqüències per a famílies i empreses, si bé confia que aquest capítol inflacionari ja està arribant al final.

La reunió s’ha produït en el marc d’un viatge de Mas Guix a Portugal, on ha visitat Porto i Lisboa amb una agenda que ha girat al voltant de la reindustrialització de l’economia i de la necessitat d’impulsar l’energia renovable. “Són dues carpetes que van juntes: si tenim més energies renovables podrem descarbonitzar la indústria i aquest avantatge competitiu ens permetrà atreure més empreses d’aquest sector a Catalunya”, ha expressat. En aquest àmbit, Portugal és un país que ha fet grans progressos, ja que ja consumeix actualment el 60% de la seva energia procedent de fonts renovables i preveu arribar a un 80% el 2026.

La consellera també s’ha reunit per abordar aquesta qüestió amb Ana Gouveia, secretària d’Estat d’Energia i Clima, que li ha explicat el seu model d’èxit per a la implantació d’energia neta, en especial l’eòlica en alta mar. Totes dues han estat d’acord que el futur corredor per al transport d’hidrogen H2Med serà cabdal per descarbonitzar la indústria de tots dos països, atreure noves inversions i aportar més sobirania energètica a Europa. Igualment, han coincidit en el desig d’estrènyer les relacions entre Catalunya i Portugal, dos països que es troben en ple procés de transformació del sector de l’automoció. En aquest sentit, Gouveia ha destacat l’oportunitat que representa el fet que el seu territori tingui la principal reserva de liti d’Europa.

El cotxe elèctric i el desplegament dels punts de càrrega per alimentar-los és, a més, un àmbit d’on “Catalunya pot aprendre de Portugal”, ha explicat la consellera, que acaba de presentar els plans per electrificar tota la flota de vehicles de la Generalitat.

Durant el viatge, Mas Guix també s’ha vist amb representants del centre de recerca Inesctec, amb el vicepresident de l’Ajuntament de Porto, Filipe Araújo, i amb els representants de CCDRN, un organisme per al desenvolupament del nord de Portugal. “La descentralització de la gestió dels Next Generation és un imperatiu que venim reclamant des del principi, i aquest és un objectiu en el qual treballarem conjuntament amb el CCDRN”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona